• Eclipsa se vede în noaptea de 17 spre 18 septembrie şi are maximul cu două ore înainte să apună Lună.
  • Luna va trece prin stelele din roiul stelar Pleiade şi vom putea vedea cum acoperă multe stele.
  • Ultima oară Luna a vizitat Pleiadele în anul 2011.

2024 dă startul fenomenelor astronomice majore. În 2024, va fi o eclipsă parţială de Lună, obişnuiţii meteori din august şi decembrie, dar şi câteva fenomene mai rare. Cel mai spectaculos eveniment este apariţia cometei C/2023 A3 de după Soare, în luna octombrie.

În acest an, Luna va trece prin stelele din roiul stelar Pleiade şi vom putea vedea cum acoperă multe stele. Ultima oară Luna a vizitat Pleiadele în anul 2011.

„Vom avea apariția a două comete în apropierea soarelui și care vor fi destul de strălucitoare, mai ales una din ele. În aprilie vom avea Cometa 12P, care vine în preajma Soarelui la 71 de ani. S-ar putea să se vadă și cu ochiul liber în prima jumătate a lunii aprilie. Vom avea o altă cometă, Tsuchinshan, care se va vedea în luna octombrie, care niciodată nu a ajuns lângă soare și va trece destul de aproape de Pământ, la vreo 40 de milioane de kilometri. Ne așteptăm să se vadă foarte ușor cu ochiul liber în a doua jumătate a lunii octombrie”, a explicat Adrian Șonka, astronom, la Aleph News.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Eclipsa se vede în noaptea de 17 spre 18 septembrie şi are maximul cu două ore înainte să apună Lună. Pentru a o vedea, orizontul de vest trebuie să fie liber. Luna nu va intra complet în umbră, deci nu se va înroşi prea mult.

Cometa anului este C/2023 A3. Va fi la cea mai mică depărtare de Soare în 24 septembrie, dar va atinge strălucirea maximă când va fi lângă Pământ, la începutului lui octombrie.

Citește și