• Centrala funcționează prin încetinirea fluxului de apă, permițând disiparea oricărui exces de energie.
  • Cea mai mare parte a infrastructurii este ascunsă în subteran.
  • Se speră că succesul centralei va determina și alte țări să adopte aceleași tehnologii.

Ascunsă printre munții alpini care înconjoară orașul Bolzano, Italia, se află centrala hidroelectrică Sant’Antonio, care exploatează puterea râului Talvera pentru a produce energie durabilă, relatează BBC Science Focus. Fotograful Luigi Avantaggiato a realizat mai multe imagini înăuntrul și în jurul centralei electrice regenerabile de ultimă generație.

Centrala a fost construită inițial în urmă cu peste 60 de ani, dar a fost recent renovată complet. Acum dispune de un rezervor subteran uriaș, numit bazin de demodulare, care controlează fluxul de apă și gestionează eliberarea energiei în sistemul de turbine.

Acesta funcționează prin încetinirea fluxului de apă, permițând disiparea oricărui exces de energie, prevenind astfel creșterile de presiune care ar putea deteriora turbinele sau alte echipamente. Acest proces permite sistemului să compenseze variațiile debitului de apă cauzate de schimbările în cererea de energie sau de fluctuațiile în alimentarea naturală.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Aceasta este o premieră mondială și ajută la reducerea semnificativă a impactului negativ asupra vieții sălbatice locale, care poate fi cauzat de centralele hidroelectrice tradiționale.

Cea mai mare parte a infrastructurii este ascunsă în subteran, ceea ce înseamnă că impactul vizual al amplasamentului este minim și nu distrage atenția de la frumusețea zonei. Se speră că succesul centralei va determina și alte țări să adopte aceleași tehnologii, ridicând astfel profilul energiei hidroelectrice ca alternativă la centralele electrice tradiționale pe bază de combustibili fosili.

Barajul Val d’Auna, Soprabolzano

Vedere a barajului Val d’Auna, Soprabolzano, Italia, care alimentează centrala electrică Sant’Antonio. Barajul stochează 400.000 de metri cubi de apă, care este transportată la centrala electrică prin conducte subterane de 1500 de metri adâncime și aproximativ 15 km lungime.

Sistemul de tuneluri subterane

Sistemul de tuneluri subterane, ascuns sub muntele Monte Tondo, are o lungime de aproximativ 2 km.

Schimbătorul de căldură

Un schimbător de căldură în interiorul bazinului de demodulare al centralei hidroelectrice Sant’Antonio. Schimbătorul de căldură ajută la răcirea apei din bazin înainte ca aceasta să fie lăsată să se întoarcă în râul Talvera.

Sala turbinelor

Sala turbinelor de la centrala hidroelectrică subterană, unde apa este transformată în energie electrică. Turbinele generează 90MW de energie, producând o cantitate uriașă de 300GW/h anual.

Peșteră subterană

Bazinul cavernos ilustrat de la centrala italiană este o parte vitală a centralei hidroelectrice; acesta controlează fluxul de apă și gestionează eliberarea de energie în sistemul de turbine.

Citește și: