• Ghețarii elvețieni au pierdut 10% din volum începând cu 2021.
  • Ghețarii sunt vizibil mai mici și mai puțini, iar în locul lor se află rocă goală.
  • Se preconizează că unii ghețari că vor dispărea în totalitate în următorii ani.

În unele zone din munții Alpi din Europa, ghețarii sunt suficient de abundenți pentru ca stațiunile de schi să funcționeze deasupra zăpezii și gheții.

Teleschiurile, stațiunile, cabanele și cabane de schi împânzesc peisajul – și au făcut-o de zeci de ani. Dar ghețarii sunt, de asemenea, una dintre cele mai evidente și vechi victime ale schimbărilor climatice provocate de om și, pe măsură ce se micșorează de la an la an, viitorul ecosistemelor montane și al oamenilor care se bucură de ele va arăta cu totul diferit, scrie AP.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Ghețarii – secole de zăpadă și gheață compactată – dispar într-un ritm alarmant. Ghețarii elvețieni au pierdut 10% din volum începând cu 2021, și se preconizează că unii ghețari că vor dispărea în totalitate în următorii ani.

În cazul ghețarului Freigerferner din Austria, topirea a făcut ca acesta să se despice în două, deoarece aerul cald a pătruns prin baza ghețarului, exacerbând dezghețul.

Pierderea ghețarilor nu este cel mai periculos lucru legat de schimbările climatice”, spune Andrea Fischer, glaciolog în cadrul Academiei Austriece de Științe. Cel mai periculos lucru legat de schimbările climatice este efectul asupra ecosistemelor, asupra riscurilor naturale, iar aceste procese sunt mult mai greu de observat. Ghețarii doar ne învață cum să vedem schimbările climatice”, explică ea.

Dintr-un punct de observație deasupra munților, cu o aeronavă ușoară, schimbarea peisajului este evidentă. Ghețarii sunt vizibil mai mici și mai puțini, iar în locul lor se află rocă goală.

O mare parte din dezgheț este deja blocată, astfel încât nici măcar reducerile imediate și drastice ale emisiilor care încălzesc planeta nu pot salva ghețarii de la dispariție sau de la micșorare pe termen scurt.

Citește și: