• Superluna „Buck” din luna iulie a luminat cerul din întreaga lume, inclusiv în Londra, Istanbul și San Francisco, iar imaginile surprinse fac înconjurul internetului.
  • Prima superlună din 2023 a fost văzută în toată splendoarea duminică noaptea.
  • Luna a arătat cu 5,8% mai mare și a strălucit cu 12,8% mai tare decât o lună plină obișnuită.

Buck Moon este luna plină a lunii iulie, numită după cerbul mascul care încep să-și recrească coarnele în această perioadă. Numele provine din istoria nativilor americani, în timp ce alte porecle includ Thunder Moon și Hay Moon, scrie Metro.

Sursă: Metro

Cu toate acestea, Buck Moon din 2023 este deosebit de notabilă, deoarece este și o superlună. Superlunile apar atunci când luna plină coincide cu perigeul lunar, ceea ce înseamnă că Luna se află în cel mai apropiat punct de Pământ. Orbita Lunii în jurul planetei noastre nu este un cerc perfect, este eliptică – un oval – adică variază în distanță.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Luna Buck a acționat ca fundalul perfect pentru unele dintre cele mai emblematice repere ale lumii într-un set extraordinar de imagini de pe tot globul. La Londra, superluna portocalie de foc a putut fi văzută ridicându-se deasupra celei mai înalte clădiri din Marea Britanie – The Shard, în timp ce în Egipt, a fost văzută în spatele Piramidelor din Giza.

Sursă: Metro

Fotografii remarcabile din San Francisco au arătat, de asemenea, observatori încântați care privesc luna deasupra Podului Golden Gate.

Sursă: Daily Mail

Între timp, în Turcia, a existat o vedere sublimă a superlunii peste Marea Moschee Hagia Sofia din Istanbul.

Sursă: Daily Mail

Spectacolul impresionant are loc deoarece Luna atinge faza sa plină, care are loc la fiecare 29,5 zile. Dar, fiind o superlună, satelitul nostru lunar a arătat cu 5,8% mai mare și a strălucit cu 12,8% mai luminos decât o lună plină obișnuită, a susținut Starwalk.

Sursă: Metro

Acest lucru se datorează faptului că Luna ajunge în cel mai apropiat punct de Pământ la 360.000 km, aproximativ cu 20.000 km mai aproape decât de obicei. Proximitatea sa îi sporește luminozitatea și dimensiunea pe cerul nopții de pe planeta noastră, în timp ce pe Lună ar părea la fel ca în mod normal. Ultimul fenomen a avut loc în august 2022.

Sursă: Metro

Buck Moon va atinge apogeul astăzi la ora 12:38, dar rămâne mare și strălucitoare pe cer atât luni cât și marți noaptea – în funcție de vreme.

Sursă: Metro

Vara 2023 promite să fie una bogată pentru cei care privesc luna – Buck Moon este prima dintre cele patru din acest sezon. Luna viitoare se laudă cu două, Luna Sturgeon pe 1 august și Luna Albastră pe 31 august, urmată de Luna Recoltei pe 28 septembrie.

Cristian Român: Există o iluzie optică a lunii uriașe

Cristian Român, editor la revista Știință și Tehnică, a explicat fenomenul superlunii la Aleph News: „Acesta apare atunci când avem lună plină, în momentul în care luna este la perigeu, punctul cel mai apropiat de Pământ. În astfel de momente, luna plină este cu 6% mai mare decât în alte luni pline și cu 15% mai strălucitoare.”

Acesta a adăugat că întreg fenomentul este „o iluzie optică a lunii uriașe. Atunci când luna răsare, credem că este mai mare decât atunci când ajunge deasupra capului nostru, dar avem de a face doar cu o iluzie optică. Ne păcălește și face ca luna să pară mult mai interesantă.”

Specialistul confirmă că superluna este un fenomen rar care poată fi revăzut în 2035.

Citește și

Un cuplu din Colorado a apelat la ChatGPT pentru a-și oficializa nunta, pe motiv că un robot cu A.I. este „mai ieftin” decât o persoană reală

Temperaturile medii au depășit, în Emisfera Nordică, pragul de creștere cu +1,5 Celsius față de nivelul preindustrial, pentru câteva zile

Apple, nevoită să reducă drastic previziunile de producție pentru căștile VR Vision Pro. Cauza ar fi provocările legate de design