• O superlună a fost vizibilă pe cer marți seara, împreună cu o rară eclipsă parțială de lună.
  • Eclipsa parțială a fost observabilă în întreaga lume, cu cele mai clare vederi raportate în Regatul Unit și SUA.
  • Următoarea eclipsă parțială de lună va avea loc în august 2026.

O superlună a luminat cerul din întreaga lume, în același timp cu o rară eclipsă parțială de lună. Luna a putut fi văzută ca fiind mai strălucitoare și mai mare marți seara, conform BBC.

Superlunile au loc atunci când Luna se află în cel mai apropiat punct de Pământ de pe orbita sa. O eclipsă lunară parțială rară – atunci când umbra Pământului acoperă o parte din Lună – a avut loc, de asemenea, cu aproximativ 4% din discul lunar acoperit de întuneric.

În cursul nopții de marți spre miercuri, eclipsa parțială de Lună a fost vizibilă pe întreg globul – unele dintre cele mai clare observații fiind în Regatul Unit și în SUA.

Recomandări

IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE

În Regatul Unit, eclipsa a avut loc între 01:40 BST și 05:47, atingând punctul maxim la 03:44. Pentru cei din SUA, eclipsa este vizibilă între 20:41 EST și 00:47 – sau 22:44 la maxim.

Eclipsa a fost vizibilă și în America Latină, Europa și Africa, precum și în mici părți din Asia și Orientul Mijlociu. Luna plină din această lună – cunoscută ca Luna Recoltei – este a doua din cele patru „superluni” din acest an.

Următoarea eclipsă parțială va avea loc în august 2026, care va fi specială deoarece aproximativ 96% din Lună va fi în umbră.

Citește și