• Detectorul de fulgere de pe Meteosat-12 are patru camere telescopice orientate spre Europa, Africa, Orientul Mijlociu și unele părți ale Americii de Sud.
  • Phil Evans, directorul general al Eumetsat, a descris filmele ca fiind fantastice”.
  • Americanii au un astfel de instrument deasupra părții lor de lume de câțiva ani, dar acesta este primul pentru Europa și Africa”, a declarat el.

Filme spectaculoase cu fulgere care se răspândesc pe Pământ tocmai au fost publicate de agenția meteorologică europeană Eumetsat. Acestea au fost realizate de un nou instrument care a fost plasat la 36.000 km deasupra Africii ecuatoriale în luna decembrie, scrie BBC.

Odată ce va fi pus în funcțiune în totalitate, instrumentul de imagistică va deveni un instrument esențial pentru meteorologi, care vor urmări apariția furtunilor violente. Fulgerele preced adesea ploile puternice, grindina și chiar rafalele mari de vânt.

Phil Evans, directorul general al Eumetsat, a descris filmele ca fiind fantastice”. Americanii au un astfel de instrument deasupra părții lor de lume de câțiva ani, dar acesta este primul pentru Europa și Africa”, a declarat el pentru BBC News.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Aparatul nostru de imagistică este mai sofisticat în ceea ce privește rezoluția și performanța, așa că există o mulțime de entuziasm cu privire la modul în care pot fi folosite imaginile sale.” Eumetsat este organizația interguvernamentală însărcinată cu gestionarea mijloacelor meteorologice europene aflate pe orbită.

În prezent, aceasta testează platforma Meteosat-12, lansată recent, o navă spațială de observare a vremii de ultimă generație care, potrivit oamenilor de știință, va iniția o schimbare radicală în așa-numita nowcasting” – avertizarea cu privire la condițiile atmosferice dificile pe orizonturi de timp foarte scurte, de ordinul a doar câteva ore.

Monitorizarea comportamentului fulgerelor va fi esențială pentru această capacitate. Detectorul de fulgere de pe Meteosat-12 are patru camere telescopice orientate spre Europa, Africa, Orientul Mijlociu și unele părți ale Americii de Sud.

Detectoarele lor caută în permanență impulsurile luminoase produse de fulgerele de la nor la sol, de la nor la nor și în interiorul norilor. Ei pot face acest lucru zi sau noapte și vor surprinde chiar și un singur fulger.

Durata minimă a [detectării] unui fulger este de 0,6 milisecunde; asta înseamnă că este de 1.000 de ori mai rapidă decât clipitul unui ochi”, a declarat Guia Pastorini de la Leonardo, compania aerospațială italiană care a proiectat și construit instrumentul.

Citește și