• Alimentarea avioanelor cu grăsimile provenite de la animale a luat amploare.
  • Procesul ar putea dăuna mediului înconjurător.
  • Un studiu arată că un zbor între Paris și New York ar avea nevoie de grăsimea acumulată de la 8.800 de porci.

Grăsimile provenite de la porci și vite sunt folosite din ce în ce mai mult pentru a alimenta avioanele și mașinile, ca o alternativă mai ecologică. Acest proces ar putea înrăutăți mediul înconjurător și totodată, dăuna mai mult decât combustibilul tradițional pentru avioane, avertizează o nouă cercetare, scrie Sky News.

Utilizarea grăsimii animale în biodiesel a crescut de 40 de ori din 2006, iar cererea se va tripla până în 2030, comparativ cu 2021, potrivit studiului realizat de organizația ecologistă Trans,port and Environment.

Grăsimea animală provine, de obicei, din corpuri de animale din abatoare. Aceasta este deja utilizată în produse precum lumânări, produse cosmetice și hrană pentru animale de companie. Un zbor transatlantic între Paris și New York ar avea nevoie de grăsimea acumulată de la 8.800 de porci morți, conform calculelor T&E. Cu toate acestea, grăsimile animale sunt doar o componentă a combustibilului durabil, alături de grăsimi vegetale și deșeuri vegetale, iar combustibilul durabil este încă inferior kerosenului.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Cifra „ilustrează dimensiunea problemei”, a declarat Matt Finch de la T&E pentru Sky News. „Sunt sute de zboruri transatlantice în fiecare zi. Grăsimile de origine animală vor fi folosite în aviație, este un lucru absolut evident”. „Animalele moarte nu cresc în copaci, așa că, dacă aviația dorește brusc să folosească multe grăsimi animale în combustibilii săi, acestea nu pot fi folosite de alte sectoare”.

În Marea Britanie, planurile sunt încă în curs de consultare, dar este posibil să fie limitate grăsimile animale la maximum 2% sau să fie interzise complet. Un purtător de cuvânt de la Sustainable Aviation, coaliția pentru sustenabilitate din industria aviatică britanică, a numit combustibilii sustenabili pentru aviație (SAF) „o soluție aici și acum pentru decarbonizarea zborurilor din Marea Britanie”.

Citește și: