• Avionul spațial Dream Chaser vă transporta călătorii către orbitele spațiale.
  • Starliner-ul rivalului Boeing și-a anulat recent lansarea ISS din cauza unei erori.
  • Testele au fost finalizate săptămână trecuta și lansarea ar putea avea loc luna viitoare.

Primul avion spațial comercial din lume este în sfârșit pe cale să decoleze. După mai mult de un deceniu în dezvoltare, „Dream Chaser” de la Sierra Space – care poate ateriza orizontal pe o pistă ca un avion tradițional – a fost finalizat.

Cum se va desfășură această aventură pe care o așteptăm de 10 ani?

Nava își va face prima călătorie către Stația Spațială Internațională (ISS) pe orbită joasă a Pământului, transportând peste 3.500 de kilograme de marfă. Dar asta nu e tot!

Deși acest prim zbor va fi o misiune fără pilot, în cele din urmă Dream Chaser va transporta și astronauți la stația spațială, la fel ca și Crew Dragon de la SpaceX. Alături de SpaceX și Boeing, Sierra Space este una dintre companiile contractate de NASA în urmă cu un deceniu pentru a trimite oameni și echipamente către ISS.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI
LIKE=TRĂDARE? GEN Z CREDE CĂ DA
UNDE TRĂIEȘTI CEL MAI BINE?

Au existat însă și experimente private reușite?

Doar SpaceX a făcut deja acest lucru, celelalte două companii au suferit întârzieri de dezvoltare și eșecuri costisitoare. Starliner de la Boeing trebuia în sfârșit să trimită astronauți pe ISS săptămâna trecută, înainte de încă o întârziere de ultim moment din cauza unei erori a rachetei.

Dream Chaser tocmai a finalizat teste „riguroase” la instalația de testare Neil Armstrong din Ohio. Nu a fost dezvăluită deocamdată data lansării, deși unele surse spun că ar putea fi chiar luna viitoare.

În 2021, compania a primit 1,4 miliarde de dolari pentru proiectul Dream Chaser, în urma finanțării inițiale de către NASA de 80 de milioane.