• Douăsprezece descoperiri dintre cele mai interesante s-au întâmplat chiar în anul din care tocmai am ieșit, 2021.
  • Printre aceste descoperiri se numără un inel cu ametist, despre care experții spun ca ar fi prevenit mahmureala, și un oraș antic.
  • Descoperirea acestui oraș pierdut este a doua cea mai importantă descoperire arheologică de la mormântul lui Tutankhamon

Douăsprezece descoperiri dintre cele mai interesante s-au întâmplat chiar în anul de care tocmai ne-am despărțit, 2021. Printre aceste descoperiri se numără un inel cu ametist, despre care experții spun ca ar fi prevenit mahmureala, și un oraș antic.

Suntem adesea atrași de descoperirile rare în locuri neașteptate, precum și de săpăturile arheologice istorice care aruncă lumină asupra trecutului umanității.

În acest an, nu a existat niciun monolit misterios în deșert care să ne țină pe marginea scaunelor, dar au existat câteva descoperiri incredibile, la fel de mici ca o urmă de insecte într-o operă de artă celebră și la fel de mărețe ca un oraș întreg.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Iată mai jos 12 dintre cele mai interesante descoperiri de artă și design din 2021.

Inelul care previne mahmureala)

Un inel din aur și ametist purpuriu care ar fi putut fi purtat pentru a preveni mahmureala a fost găsit într-un sit unde se afla (bineînțeles) una dintre cele mai mari crame antice cunoscute, a anunțat în noiembrie Autoritatea Israeliană pentru Antichități. Bijuteria a fost descoperită în orașul israelian Yavne, destul de aproape de rămășițele unui depozit care conținea vase de vin cunoscute sub numele de amfore. Proprietarul inelului a fost probabil un bizantin bogat care a trăit între secolele al III-lea și al VII-lea (și care ar fi probabil surprins să afle că încă suntem în căutarea unui leac bun pentru mahmureală 1.500 de ani mai târziu).

Elie Haddad, un co-director al săpăturilor, a declarat că obiectul ar fi putut „să fi aparținut proprietarului magnificului depozit (al vinăriei), unui maistru” sau unui „vizitator ghinionist, care a căzut și și-a pierdut inelul prețios”.

Un Rembrandt surpriză

Când o operă de artă a căzut de pe perete într-o casă țărănească romană în 2016, ceea ce a început ca o simplă cerere de restaurare a piesei a declanșat un lanț neașteptat de evenimente. S-a dovedit a fi o pictură pierdută a lui Rembrandt, despre care se credea cândva că a supraviețuit doar prin intermediul unor copii păstrate la instituții importante. În această vară, Fundația Patrimoniului Italian a confirmat că „Adorația magilor”, un ulei pe hârtie montat pe pânză, este un original realizat de prolificul maestru olandez. În acest an, nu a existat niciun monolit misterios în deșert care să ne țină pe marginea scaunelor, dar au existat câteva descoperiri incredibile, la fel de mici ca o urmă de insecte într-o oprire de artă celebră și la fel de mărețe ca un oraș întreg.

Un oraș antic este descoperit încet-încet

Care a fost cea mai mare descoperire a anului? Un întreg oraș vechi de 3.000 de ani – cel mai mare descoperit în Egipt – scos la iveală de sub nisip. Arheologii au început să excaveze „The Rise of Aten”, care a fost descoperit pe malul vestic al Luxorului, în toamna anului 2020.
Descoperirea acestui oraș pierdut este a doua cea mai importantă descoperire arheologică de la mormântul lui Tutankhamon„, a declarat Betsy Bryan, profesor de egiptologie la Universitatea Johns Hopkins, într-un comunicat.
Până în aprilie, arheologii au descoperit o mare parte din jumătatea sudică a orașului, găsind case intacte cu ziduri înalte de până la 3 metri, o brutărie mare și un loc de înmormântare care conținea un schelet. Încăperile din case erau pline de vase de ceramică, unelte pentru filare, țesut și fabricarea sticlei și bijuterii încă prezente, „lăsate de vechii locuitori ca și cum ar fi fost ieri”, potrivit comunicatului.

Un porc mistreț primește ceea ce i se cuvine

După o descoperire remarcabilă într-o peșteră indoneziană de pe insula Sulawesi, se crede că o reprezentare a unui porc mistreț este cea mai veche imagine a unui animal care a supraviețuit. Cu o vechime de cel puțin 45.500 de ani, arheologii au identificat porcul verucos din lucrarea de artă ca atare datorită proeminențelor sale asemănătoare unui corn; scena de culoare roșu ocru prezintă trei porci în total, unul dintre ei observând probabil o luptă între cei doi tovarăși ai săi.

Această descoperire, precum și alte descoperiri recente din peșterile din aceeași regiune – inclusiv o scenă de vânătoare de acum 43.900 de ani care înfățișează hibrizi om-animal – au consolidat importanța Indoneziei în istoria timpurie a omenirii. Multă vreme, s-a crezut că simbolurile abstracte găsite în Europa sunt cele mai vechi opere de artă rupestră.
„Această descoperire subliniază vechimea remarcabilă a artei rupestre din Indonezia și marea sa semnificație pentru înțelegerea istoriei în adâncime a artei și a rolului său în istoria timpurie a umanității”, a declarat la începutul acestui an pentru CNN Adam Brumm, profesor la Centrul australian de cercetare pentru evoluția umană de la Griffith.

O mască de aur descoperită într-o groapă de sacrificiu

În luna iunie, o mască subțire de aur a fost una dintre cele aproximativ 500 de relicve recent dezgropate dintr-un ansamblu de gropi de sacrificiu din sud-vestul Chinei, în situl arheologic Sanxingdui, situat în apropiere de Chengdu. Mii de artefacte au fost descoperite în situl de 4,6 mile pătrate de când un fermier local l-a localizat accidental în urmă cu un secol. Potrivit agenției de presă de stat Xinhua, masca făcea probabil parte dintr-un cap de bronz mai mare realizat în timpul dinastiei Shang târzii, a cărei domnie s-a încheiat în 1046 î.Hr. Printre celelalte descoperiri se numără relicve din fildeș, figurine din bronz și un cuțit din jad.

Mărgele minuscule cu implicații istorice

Mărgelele venețiene de mărimea unei afine, care au fost excavate în nordul Alaskăi la mijlocul anilor 2000, sunt acum considerate a fi cele mai vechi obiecte de fabricație europeană cunoscute în America de Nord, precedând călătoria lui Cristofor Columb peste Atlantic. În ianuarie, Universitatea din Alaska Fairbanks a publicat un studiu în care cercetătorii au constatat că mărgelele ar fi putut ajunge între 1440 și 1480, cu zeci de ani înainte de plecarea lui Columb în 1492. Unele dintre mărgele – împreună cu unele fibre vegetale care au fost datate cu carbon pentru a stabili o perioadă de timp – au fost descoperite la Punyik Point, un sit arheologic celebru care se află pe o veche rută comercială.
Potrivit universității, Veneția a menținut rute comerciale către Asia în anii 1400, iar mărgelele ar fi putut călători de-a lungul Drumului Mătăsii către China înainte de a ajunge în Orientul Îndepărtat al Rusiei, apoi prin Strâmtoarea Bering către Arctica.

Dar asta nu e tot, iată alte câteva descoperiri

În martie, guvernul israelian a anunțat că zeci de fragmente ale unui manuscris de la Marea Moartă care conținea un text biblic au fost găsite de arheologii care lucrau în deșertul Iudeii.

Tot în martie, cercetătorii au anunțat că au identificat o pictură murală veche de 3.200 de ani, care înfățișează un zeu păianjen ținând în mână un cuțit, descoperită în nordul Peru în 2020, pe partea laterală a unui templu de adobe, parte a unui sit care a fost în mare parte distrus de fermierii locali.

În luna mai, un cap de marmură vechi de 2.000 de ani al unui tânăr Augustus Octavian, primul împărat al Romei, a fost descoperit în orașul italian Isernia, în timpul reparării unui zid medieval grav avariat.

În august, o nouă analiză ADN a dezvăluit că un războinic găsit într-un mormânt din epoca epocii fierului din Finlanda ar fi putut fi non-binar.

În octombrie, Muzeul de Artă din Dallas a expus noi descoperiri privind picturile lui Vincent Van Gogh din livada de măslini, inclusiv urma unei insecte care, din nefericire, a aterizat în vopseaua sa, care oferă dovezi cu privire la locul în care cel puțin una dintre lucrări ar fi putut fi creată.

În noiembrie, arheologii au dezvăluit că au crezut că au găsit unul dintre „templele soarelui” pierdute ale Egiptului, datând de la mijlocul secolului al 25-lea î.Hr., sub un alt templu de la Abu Ghurab.