• Inteligența artificială are un rol din ce în ce mai important în domeniul sănătății.
  • A.I ajută la orice, de la detectarea cancerului și până la documentația medicală.
  • În curând, inteligența artificială ar putea face mai ușor pentru stomatologi să ofere pacienților un zâmbet mai natural și mai funcțional.

Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong au dezvoltat recent un algoritm de A.I. care utilizează învățarea automată 3D pentru a proiecta coroane dentare personalizate cu un grad mai mare de precizie decât metodele tradiționale, potrivit unui comunicat de presă al universității, scrie Fox News.

Inteligența artificială analizează datele de la dinții adiacenți coroanei pentru a asigura o potrivire mai naturală și mai precisă decât coroanele create cu ajutorul metodelor actuale, au precizat cercetătorii.

O coroană este utilizată de obicei pentru a îmbunătăți aspectul și funcția unui dinte deteriorat, deformat, slăbit sau decolorat sau pentru a înlocui un dinte lipsă atunci când este utilizat cu un implant artificial.

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

Software-ul folosește o „bibliotecă de dinți” care conține modele de coroane, dar acestea trebuie totuși ajustate manual pentru a se potrivi nevoilor fiecărui pacient în parte.

În cadrul studiului din Hong Kong, cercetătorii au folosit tehnologia de învățare automată 3D pentru a „învăța” algoritmul de A.I. peste 600 de cazuri de rezultate dentare naturale și sănătoase, a declarat Dr. Hao Ding, un co-investigator în cadrul proiectului.

„În timpul procesului de instruire, algoritmul a învățat caracteristicile morfologice ale dinților naturali, astfel încât să poată proiecta coroane dentare comparabile cu un dinte natural – atât din punct de vedere morfologic, cât și funcțional”, a adăugat el.

„Acest lucru demonstrează că 3D-DCGAN ar putea fi utilizat pentru a proiecta coroane dentare personalizate cu o acuratețe ridicată, care nu numai că pot imita atât morfologia, cât și biomecanica dinților naturali, dar pot funcționa și fără niciun reglaj uman suplimentar de finețe, economisind astfel costuri suplimentare în procesul de producție”, a declarat cercetătorul principal, Dr. James Tsoi.

Beneficiile și riscurile A.I. pentru coroanele dentare

Tejas Patel, proprietar al cabinetului Austin Cosmetic Dentistry din Texas a analizat studiul. „Am folosit tehnologia pentru a produce coroane pentru pacienți în trecut”, a declarat el pentru Fox News Digital. „Crearea de dinți artificiali, cum ar fi protezele și coroanele, necesită destul de mult timp pentru fiecare pacient în parte. Acest lucru înseamnă un cost mai mare și mai mult loc de eroare”.

Ideea de a folosi inteligența artificială generativă pentru a crea coroane „aproape perfecte” ar putea economisi timp și bani, a prezis Patel. „Aceste procese pot crea cu mai multă acuratețe coroane personalizate folosind date anterioare și le pot modela cu suficientă precizie pentru a dura aproape la fel de mult ca dinții reali”, a spus el.

„Dentiștii pot încărca cu ușurință imaginile pacienților pentru a diagnostica orice boală”, a spus el. Cu toate acestea, având în vedere necesitatea de a efectua teste clinice, ar putea trece ceva timp până când această tehnologie va fi disponibilă în SUA, a subliniat Patel.

Riscurile legate de confidențialitate ar putea fi, de asemenea, o preocupare, a avertizat Patel. „Inteligența artificială generativă utilizează o bază de date cu datele acumulate de pacienți, iar aceste date ar putea fi încălcate dacă nu se iau măsurile necesare de securitate cibernetică”, a spus el.

Un alt dezavantaj potențial al AI în stomatologie este că s-ar putea pierde locuri de muncă pentru tehnicienii dentari, a remarcat Fatima Khan, medic dentist și cofondator la Riven Oral Care din Houston, Texas. „Tehnicienii dentari care și-au perfecționat meseria și au un ochi ascuțit pentru estetică au taxe de laborator mai mari”, a explicat Khan, care nu a fost implicată în studiul din Hong Kong.

Celălalt dezavantaj, a remarcat Khan, este că dentiștii și tehnicienii vor deveni mai dependenți de echipamente, care ar putea să se defecteze.

Citește și