• Jupiter, Marte și Saturn s-au aliniat într-un trio planetar, în această dimineață.
  • Evenimentul astronomic a avut loc cu o oră înainte de răsăritul Soarelui.
  • Duminică dimineață, Luna se va alătura lor și va străluci între Marte și Saturn.

Cei pasionați de astronomie s-au trezit devreme în această dimineață, pentru a vedea spectaculoasa aliniere între cele trei planete: Jupiter, Marte și Saturn. Evenimentul a avut loc cu doar o oră înainte de răsăritul Soarelui.

Iar mâine dimineață, Luna în formă de seceră se va alinia și ea cu trio-ul planetar,
strălucind între Marte și Saturn.

Ce semnificație astronomică și științifică are această aliniere rară între Jupiter, Marte și Saturn?

„Spectacolul este fascinant, trebuie să recunosc. Nu se întâmplă în fiecare zi o aliniere de planete și, într-adevăr, mâine dimineață, dacă vă uitați pe orizontul estic, veți vedea Luna, Jupiter, Marte și Saturn, fiind pe aceeași linie, cumva”, a explicat Cristian Român, editor al Revistei Știința și Tehnica, pentru Aleph News.

Recomandări

200 DE CANDIDAȚI SE RETRAG ÎN FRANȚA
BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
CÂT DE SAFE E MAREA NEAGRĂ?
134K ELEVI DAU BACUL LA MATEMATICĂ
CÂT DE DEPENDENT EȘTI DE SOCIAL MEDIA?
ORBAN VREA ÎNCETAREA FOCULUI

„Pentru comunitatea științifică nu aș zice că este foarte important, ci mai degrabă pentru noi, propanii, pentru că, în primul rând, avem un spectacol de văzut și, în al doilea rând, ni se confirmă faptul că astronomii pot anunțat cu mult timp înainte niște fenomene care se produc, cum ar fi alinierea planetelor. În 2050 vom avea 5 planete aliniate, în 2080, 6 planete aliniate, iar în 2161 vom avea 8 planete aliniate.. Deci, planurile sunt făcute deja”, a adăugat Cristian Român.

Pentru cei care doresc să observe alinierea de mâine dimineață, când și unde ar trebui să privească pentru a vedea cel mai bine Luna aliniată cu cele trei planete? Există vreun echipament special necesar pentru o vizionare optimă?

„Nu avem nevoie de absolut nimic. De asta este spectacolul și mai frumos. Ne uităm spre orizontul estic, cam cu o oră înainte de răsăritul soarelui. Recomand folosirea aplicațiilor pe telefonul mobil care oferă în timp real harta cerului și puteți vedea și identifica foarte bine, fiecare planetă în parte. Jupiter și Saturn sunt extrem de strălucitoare și extrem de vizibile”.

Citește și