• Specialiștii au făcut cercetări cu privire la soarta inevitabilă a sistemului solar si când Pământul nu va mai fi locuibil.
  • Cercetările arată când Soarele va incinera Pământul și cât de repede se îndepărtează Luna de noi.
  • Sistemul solar suferă treptat schimbări care îi vor schimba complet aspectul.

Stelele sunt ca niște ființe vii – se nasc, trăiesc și mor. Soarele nu face excepție de la această regulă. Oamenii de știință notează că, în viitorul îndepărtat, „combustibilul” lui se va epuiza. Este un fapt binecunoscut că stelele produc energie prin fuziune, transformând hidrogenul în heliu. Când hidrogenul se epuizează, se transformă în giganți roșii. Aceasta înseamnă că straturile lor exterioare se răcesc și se extind pe măsură ce nucleul se încălzește și heliul este transformat în carbon.

Ce se întâmplă în continuare? Dacă o stea este foarte masivă, fuziunea nucleară va continua, ducând la formarea de elemente mai grele, inclusiv fier, și în cele din urmă va exploda ca o supernova. Dar acesta nu este sfârșitul. După explozie, se transformă într-o stea neutronică sau o gaură neagră.

Soarta Soarelui, a cărui masă nu este suficient de mare, va fi diferită. În loc să explodeze, își va arunca straturile exterioare. Acest lucru va fi în detrimentul lui Mercur, Venus și Pământ. Cele trei planete vor fi literalmente incinerate și înghițite de Soare.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Lucrul liniștitor în acest caz este că avem suficient timp să ne pregătim și să găsim o casă nouă, deoarece acest lucru se va întâmpla în aproximativ 5 miliarde de ani.

Luna care se retrage

Luna, care a fost un satelit indivizibil al Pământului de câteva miliarde de ani, se îndepărtează treptat de planeta noastră. Dacă trebuie să fim cât mai precisi, distanța dintre cele două obiecte crește în fiecare an cu aproximativ 3,7 cm. Motivul este interacțiunile gravitaționale complexe dintre Pământ și Lună. La prima vedere, se pare că aceasta este o schimbare minoră, dar va avea câteva consecințe semnificative pentru planeta noastră. Una dintre ele este că ziua va crește.

Când Luna și Pământul s-au format acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, lungimea zilelor era de doar 5 ore. Aceasta înseamnă că în fiecare an crește cu 0,0000152 secunde pentru a ajunge la actualele 24 de ore.

Oamenii de știință estimează că în aproximativ 250 de milioane de ani, ziua va consta din 25 de ore. Ei adaugă că reducerea asociată a vitezei cu care Pământul se învârte în jurul axei sale va avea un efect catastrofal asupra vieții de pe planeta noastră. Va afecta anotimpurile, provocând fluctuații extreme de temperatură la care multe specii de animale și plante nu se vor putea adapta.

Inelele lui Marte

În aproximativ 70 de milioane de ani, un eveniment va schimba drastic aspectul planetei Marte. Nu va afecta în niciun fel Pământul, dar cu siguranță va fi mai mult decât spectaculos. Unul dintre sateliții Planetei Roșii – Phobos, se apropie treptat de el.

La un moment dat, când distanța dintre cele două obiecte va deveni suficient de mică, Phobos va fi sfâșiat de gravitația lui Marte. Rămășițele sale vor continua să orbiteze planeta și ar putea lua forma unui inel similar cu cele ale lui Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Explozia de la Betelgeuse

Betelgeuse este una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cerul nopții. Este situat în constelația Orion și se află la aproximativ 700 de ani lumină de noi. Betelgeuse este o stea mult mai mare, masivă și strălucitoare decât Soarele. Oamenii de știință notează că, dacă ar fi plasat în centrul sistemului solar, ar acoperi orbitele lui Mercur, Venus, Pământ și Marte.

Un alt detaliu legat de acesta atrage atenția astronomilor. Betelgeuse se află într-o etapă târzie a evoluției sale. Steaua și-a epuizat rezervele de hidrogen și deja se formează elemente mai grele. Materia se scurge de la suprafața sa, determinând formarea unui înveliș imens de gaz și praf în jurul ei. Cu alte cuvinte, zilele stelei sunt numărate. La un moment dat, va exploda ca o supernovă și potrivit unor astronomi, acest lucru s-ar fi întâmplat deja, dar lumina de la evenimentul în cauză nu a ajuns încă la noi.

Explozia în sine nu va afecta Pământul sau sistemul solar, dar va schimba complet cerul înstelat pe care îl vedem în fiecare noapte. Când se va întâmpla asta, Betelgeuse va deveni aproape la fel de strălucitoare ca luna. Steaua va fi vizibilă chiar și în timpul zilei. Supernova va fi vizibilă timp de câteva săptămâni, după care luminozitatea ei va începe să scadă.

Evenimentul va fi excepțional, mai ales având în vedere că ultima dată o astfel de explozie în Calea Lactee a fost observată în îndepărtatul 1604 de către astronomul german Johannes Kepler.

Ciocnirea planetelor

Există o serie de teorii despre cum ar putea înceta să existe sistemul solar. Una dintre ele afirmă că în câteva miliarde de ani orbitele celor patru planete interioare (Mercur, Venus, Pământ și Marte) se vor schimba dramatic. Conform acestei teorii, principalul vinovat va fi Mercur. Orbita sa are o excentricitate mult mai mare decât cea a celorlalte planete din sistemul solar, adică este foarte intinsă.

Unii oameni de știință cred că acest lucru creează condițiile pentru o potențială catastrofă. Potrivit acestora, există pericolul ca gravitația lui Jupiter să prindă planeta Mercur și să o „tragă” pe orbita lui Venus. Într-un astfel de scenariu, este posibil ca cele două planete să se ciocnească sau, la rândul lor, să intre pe orbita Pământului. Consecințele ar putea fi apocaliptice, dar, cu toate acestea, trebuie remarcat că nu trebuie să vă faceți griji, deoarece probabilitatea ca așa ceva să se întâmple este extrem de mică.