• Schimbările climatice și defrișările determină un nou val de primate să facă același salt evolutiv care i-a condus pe strămoșii noștri îndepărtați pe drumul spre umanitate.
  • Maimuțele și lemurii coboară din copaci pe măsură ce clima se încălzește.
  • Temperaturile în creștere și defrișările împing primatele care trăiesc în copaci să petreacă mai mult timp la sol, în căutare de umbră și apă.

Undeva între trei și patru milioane de ani în urmă, cei mai îndepărtați strămoși ai omenirii au încetat să se mai balanseze în copaci și au început să meargă pe pământ. Iar acum, același proces se întâmplă din nou.

Speciile de maimuțe și lemurieni care au trăit în copaci timp de nenumărate milenii încep să petreacă tot mai mult timp pe solul pădurilor, ca răspuns la defrișări și la schimbările climatice. Un studiu bazat pe mai mult de 150.000 de ore de observații asupra a 47 de specii de primate care trăiesc în aproape 70 de zone din Madagascar și America a arătat că schimbarea habitatului este o tendință globală.

Giuseppe Donati, de la Universitatea Oxford Brookes, spune că primatele care trăiesc în copaci sunt forțate să se retragă la sol pentru a căuta umbră și apă, deoarece temperaturile din pădure continuă să crească. El a declarat pentru New Scientist: „În majoritatea țărilor tropicale în care trăiesc aceste specii, oamenii exploatează pădurea. Acest lucru creează goluri și deschide coronamentul pădurii. Astfel, se produce o creștere a temperaturii”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

El a adăugat că defrișările „lucrează împreună cu schimbările climatice” pentru a determina animalele să caute noi habitate. Un exemplu pe care l-a identificat a fost lemurul de bambus din Madagascar. La fel ca majoritatea speciilor de lemurieni, aceștia își trăiesc aproape toată viața în copaci.

Dar în sudul Madagascarului, unde pădurea este din ce în ce mai rarefiată, lemurii de bambus au început să pască pe pajiști, „un pic ca niște vaci mici”, spune el. Deși nu se știe cu certitudine ce i-a determinat pe strămoșii noștri cei mai îndepărtați să abandoneze copacii și să înceapă să cutreiere savana africană, se crede în general că schimbarea habitatului a fost determinată de schimbările climatice.

Cu toate acestea, aceste schimbări actuale au loc mult mai rapid decât fluctuațiile naturale ale climei Pământului care au avut loc în trecut, iar maimuțele se vor strădui să se adapteze așa cum am făcut-o noi. Timothy Eppley, de la San Diego Zoo Wildlife Alliance, a declarat: „Este puțin probabil ca niciuna dintre speciile pe care le-am studiat să treacă complet la un stil de viață terestru. Pur și simplu nu este un rezultat viabil pe termen lung care să se întâmple într-o perioadă atât de scurtă de timp”.

El spune că, dacă maimuțele care trăiesc în copaci, precum lemurii, vor fi salvate de la noua extincție în masă care decimează în prezent biodiversitatea planetei, „trebuie să protejăm în mod activ habitatul forestier pe care îl avem în prezent”.