• Polaris Dawn, operată de SpaceX, a realizat prima plimbare spațială privată, cu echipajul condus de miliardarul Jared Isaacman.
  • Misiunea a inclus patru cetățeni privați și a durat cinci zile, culminând cu o aterizare în Golful Mexic.
  •  Echipa a atins o altitudine record de 1.400 km deasupra Pământului, cea mai mare altitudine atinsă de oameni din 1972.

Transportând patru cetățeni privați, misiunea a testat o serie de costume noi SpaceX, Jared Isaacman luând parte la o ieșire în spațiu de 15 minute, scrie SkyNews.

Un astronaut miliardar și echipajul său s-au întors pe Pământ după ce au luat parte la prima plimbare spațială privată.

Polaris Dawn, operată de SpaceX în numele miliardarului Jared Isaacman, a aterizat la ora 8.37 (ora Marii Britanii) în Golful Mexic, în apropiere de Dry Tortugas din Florida.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Transportând patru cetățeni privați, inclusiv inginerii SpaceX Anna Menon și Sarah Gillis, racheta Falcon 9 a SpaceX a fost lansată în spațiu marți, echipajul petrecând cinci zile pe orbită.

„Am încheiat misiunea”, a transmis Isaacman prin radio, în timp ce capsula plutea în apă în așteptarea echipei de recuperare.

Expediția spațială SpaceX Polaris Dawn a fost catalogată drept o „misiune extrem de riscantă”, deoarece a orbitat la aproape 740 km deasupra Pământului – mai sus decât Stația Spațială Internațională și Telescopul Spațial Hubble.

Acesta a fost al doilea zbor charter cu SpaceX, alte două fiind programate în cadrul programului său de explorare spațială finanțat personal, denumit Polaris.

Toți cei patru membri ai echipajului Polaris Dawn au purtat noile costume SpaceX pentru a se proteja, iar unul dintre principalele obiective ale misiunii a fost testarea acestor costume. Alpiniștii au avut la dispoziție aproximativ 15 minute afară, după ce au urcat pe rând printr-o trapă. În timp ce erau încă legați de nava spațială, cu picioarele rămase în interior, ei au efectuat o serie de întinderi pentru a testa costumele.

Pilotul de misiune Scott „Kidd” Poteet și specialistul de misiune și ofițerul medical Ms Menon au rămas în scaunele lor și au monitorizat sistemele vitale de asistență pe parcursul operațiunii.

Citește și