- Proteza testată de MIT comunică direct cu creierul.
- O nouă proteză bionică pentru picior poate face mișcări naturale.
- Proteza bionică este cu 40% mai rapidă decât cele existente.
- Cei care poartă proteza testată de MIT au nevoie de operație.
Unde e cap – stai bine și pe picioare. Suntem cu un pas mai aproape de o lume plină de oameni bionici, iar cu protezele viitorului poți să joci și fotbal.
Advertisment
Cercetătorii de la MIT au testat cu succes o nouă proteză pentru picior care se mișcă natural la fel ca piciorul omului. Proteza comunică direct cu creierul, iar cei care o folosesc nu mai trebuie să gândească mișcările pe care vor să le facă. Asta pentru că senzorii protezei sunt conectați direct la impulsurile neuronale din creier, scrie BBC.
Cercetătorii de la MIT spun și că noua proteză bionică poate face mișcări cu 40% mai rapide decât protezele bionice pe care le aveam deja. Asta înseamnă că cel care o poartă poate să se miște la fel de repede că o persoană normală.
Recomandări
Pacienții care au participat la testele MIT au avut nevoie de operație ca să poarte noua proteză. Asta pentru că în cazul în care piciorul a fost amputat în trecut, atunci rana închisă trebuie desfăcută ca nervii din picior să fie din nou funcționali.
În cadrul unui studiu efectuat pe 14 amputați care și-au pierdut un picior sub genunchi, șapte au primit noua „interfață neuroprotetică” în timpul amputării, iar ceilalți șapte au primit îngrijiri standard pentru amputație. Mersul lor a fost apoi testat pe teren plat, urcând rampe și trecând peste obstacole.
Conform studiului, cei care au beneficiat de noua tehnologie au avut o viteză de mers cu 41% mai mare decât celălalt grup – echivalentă cu cea a persoanelor care nu și-au pierdut un picior. De asemenea, aceștia au fost mai capabili să facă față pantelor, să urce și să coboare treptele și să navigheze printre obstacole.
„Una dintre principalele constatări de aici este că o mică creștere a feedback-ului neuronal de la membrul amputat poate restabili o controlabilitate neuronală bionică semnificativă”, a declarat autorul studiului, Hyungeun Song.
Citește și
- Un liceu din Cluj aruncă la gunoi un container de cărți. Cum se apără școala de acuzațiile aduse de părinți
- Ion Cristoiu: Politicul în divorţ cu Presa
- Cum recunoști partenerii toxici în 2024? Top 5 trucuri psihologice „dark” la care apelează aceștia în dating, potrivit unei terapeute din SUA
Partenerii noștri