Moartea ar putea deveni opțională: Miliardarul Bryan Johnson, care a cheltuit milioane de dolari ca să aibă iar 18 ani, lucrează la „imortalitate”

  • Bryan Jonhson, celebrul biohacker miliardar în vârstă de 46 de ani, vrea să facă posibilă imortalitatea.
  • Rutina pe care o urmează este considerată „extremă”, ba chiar „inumană”.
  • Miliardarul a reușit deja să-i prelungească viața tatălui său – speranța sa de viață era de 68 de ani, iar acum are 71.

Se spune că două lucruri sunt sigure în viață: moartea și taxele. Biohackerul miliardar Bryan Johnson nu e de acord – și nu din cauză că are idei radicale privind fiscalitatea, scrie Fortune.

Antreprenorul tech a câștigat notorietate prin rutina anti-aging de 2 milioane de dolari pe an, pe care el a numit-o „protocolul Blueprint”, care își propune să-i inverseze vârsta biologică la 18 ani — și care a avut un oarecare succes.

Pentru Johnson, asta include să-și ia ultima masă la ora 11 a.m., să doarmă mereu singur și să ia peste 100 de suplimente pe zi, printre multe alte alegeri radicale.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

De asemenea, se supune unor varietăți de teste și experimente: transfuzii cu plasmă sanguină, microneedling, expunere cu LED-uri pe tot corpul și scanări RMN, pentru a numi câteva.

Rezultatul i-a făcut pe mulți să ajungă la concluzia că Johnson nu e tocmai „om”. Sau cel puțin, că nu trăiește ca un om normal. Johnson a intrat în acest joc al replicilor, spunând că „iubește” feedback-ul de la „hateri”, pentru că cel puțin se bagă în discuție.

În ciuda faptului că Johnson a apărut în presa din toată lumea în ultimele 12 luni, spune că dorința lui privind „imortalitatea” nu este doar despre el. Este și despre oamenii pe care-i iubește. Pentru ei, spune el, încearcă să facă moartea opțională.

Într-un interviu exclusiv cu Fortune, Johnson a spus că propria sa mortalitate nu are rost. El spune că vrea să demonstreze că oamenii au opțiunea de a evita moartea, doar dacă sunt dispuși să trăiască în afara normelor.

Evitarea morții

Cititorii trebuie doar să își îndrepte atenția către ficțiune pentru a identifica una dintre cele mai mari „greșeli” din ambiția lui Johnson privind imortalitatea. Pentru mulți, ideea de a rămâne etern, în timp ce prietenii și familia îmbătrânesc și mor pe lângă tine, e de neimaginat.

Johnson spune că face demersuri și în acest sens: „Lucrez în prezent la a-mi ține tatăl în viață. Speranța lui de viață, calculată printr-un calculator special, este de 68 de ani – a fost luat în calcul și faptul că a fost obez, a folosit droguri puternice. Acum are 71, deci a depășit termenul”.

Fostul director executiv din Silicon Valley nu doar că investește în tratamentele tatălui său, dar i-a donat și propria plasmă sanguină. Procedura a fost „surprinzător” de eficientă, potrivit lui Johnson, care a postat pe X, în noiembrie, că „super sângele” său l-a întinerit pe tatăl său cu 25 de ani.

„Fiecare zi pe care o trăiește este incredibil de prețioasă”, a spus Johnson, spunând că tatăl său urmează terapie genetică și va primi terapie cu celule stem în Bahamas în săptămânile următoare.

„Cred că merită să lupți pentru viață”, a spus Johnson, el însuși tată a trei copii.

„Cred că indiferent de situația unui om, chiar și în cazul tatălui meu care și-a depășit deja termenul, merită să lupți. Când îi simți vibrația pentru viață… efectiv, urlă împotriva morții. Asta ma inspiră. Înțeleg că într-o lume unde moartea e inevitabilă, pare lipsit de speranță să încerci să lupți. Dar într-o lume în care moartea e opțională, povestea se schimbă. Tatăl meu mă motivează”.

Johnson le răspunde scepticilor făcând referire la trecut

Johnson a comparat scepticismul zilelor noastre față de viziunea sa cu neîncrederea generațiilor trecute în medicina modernă.

„Imaginează-ți că vorbim cu un Homo erectus de acum milioane de ani și îl întrebăm: Ce părere ai de abilitățile oamenilor din viitor de a trata oasele rupte sau infecțiile? Toate lucrurile care lor le-ar fi provocat moartea în adolescență sau la 20 de ani…Imaginează-ți că le zicem: Vei băga chestia asta mică și albă în gură, și îți va elimina infecția”. Sau când își rupe cineva un os : „Îl vom repara…și vei funcționa ca înainte”.

Johnson crede că, în următoarele câteva decenii, umanitatea va face progrese evolutive valorând milioane de ani – și nu este singurul care crede în această estimare.

Inteligența Artificială, de exemplu, a fost promovată pe scară largă pentru beneficiile pe care le va avea asupra sănătății globale, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății a atras adesea atenția asupra importanței îmbătrânirii sănătoase.

După cum autorul și expertul în sănătatea celulară Greg Macpherson a declarat pentru Fortune anul trecut: „Trebuie să tratăm și să instruim pe toată lumea pentru a face longevitatea accesibilă. O populație mai sănătoasă nu va mai epuiza sistemele de sănătate – există beneficii economice masive.”

„Ce mi-aș fi dorit să știu”

Johnson se află, de asemenea, în poziția unică de a fi primul de acest gen – autoproclamatul „cel mai calculat om din istorie”.

Deși să fii un „șobolan de laborator” – așa cum Blueprint se referă în glumă la fondatorul său – poate fi o experiență interesantă, poate fi pe atât de singuratică. Johnson a vorbit anterior despre cât de mult ar prețui să aibă un partener, dar se bucură că stilul său de viață face „imposibil” să aibă unul.

În ciuda acestui fapt, Johnson a spus clar că este mult mai fericit acum decât a fost vreodată, referindu-se la vremurile când se afla la Silicon Valley și „făcea raiduri spre frigider, mâncând brownies”.

Întrebat dacă există lucruri din vechea lui viață pe care și-ar fi dorit să le poată păstra acum, înainte de a se lansa în acest proiect, Johnson a răspuns, după 20 de secunde de reflecție: „Relația cu fiul meu”.

„Fiul meu e înțelept dincolo de anii lui. Chiar mă va asculta. Îi voi spune cu ce se confruntă, ce poate experimenta, care va fi rezultatul acelor experiențe și, spre deosebire de majoritatea oamenilor de vârsta lui, nu are nevoie să experimenteze aceste lucruri pentru a crede.”

Johnson a adăugat: „Noi, oamenii, avem această tendință în fiecare generație, într-o anumită măsură, să repetăm aceleași greșeli ca generația de dinainte… așa că mi-aș dori să fi avut genul de influență în viața mea care să mă ajute să cresc și să mă maturizez mai repede și să devin mai înțelept”.

Mentalitatea longevității

Pentru Johnson există o mulțime de beneficii ale protocolului Blueprint: nu mai este „dominat de emoții” și nu se mai trezește că face „raiduri spre frigider, mâncând fără control”. „Este cu adevărat eliberator”, spune Johnson.

Desigur, totul e bine și frumos pentru Johnson. Dar cum rămâne cu miliardele de alți oameni de pe planetă care nu au o avere la care să apeleze pentru a încerca să salveze pe cineva drag – sau pe ei înșiși – de la îmbătrânire?

Johnson a spus că esența motivației sale nu este doar pentru el sau chiar pentru familia lui: „Am cercetat toată literatura științifică și am pus totul în mine, am împărtășit toate datele mele și apoi am făcut totul gratuit”. Într-adevăr, Johnson și-a împărtășit pe scară largă rețetele, planurile de antrenament și cantitățile mari de date care îi monitorizează progresul gratuit online. Mai recent, unele aspecte ale protocolului au fost comercializate: sticle de ulei de măsline, suplimente și anumite ingrediente cheie pentru stilul său de viață echilibrat.

Criticii ar putea spune că există locuri în lume unde oamenii trăiesc deja peste 100 de ani – fără să plătească un preț așa de mare.

Așa-numitele „zone albastre” sunt cunoscute pentru longevitatea neobișnuită a locuitorilor, fenomenul fiind identificat pentru prima dată de Dan Buettner, explorator National Geographic. Aceste regiuni includ Sardinia din Italia, Insulele Okinawa din Japonia, Peninsula Nicoya din Costa Rica, Insula Ikaria din Grecia și Loma Linda din California.

Johnson a reiterat că munca lui nu este o competiție, ci mai degrabă face parte dintr-o schimbare mai largă a mentalității către longevitate. „Nu contează care este speranța mea de viață, nu contează dacă mor sau nu”, a spus el. „Ideea este să ne proiectăm tematic, obiectiv și funcțional modul nostru de a „nu muri” ca specie”.

Citește și