• NASA a declarat că inginerii vor continua să lucreze la pregătirea navetei Orion pentru zborul de testare cu echipaj Artemis II.
  • Scutul termic a fost deja atașat la capsulă, iar noua dată țintă pentru lansare este aprilie 2026.
  • În plus, lansarea Artemis III a fost amânată până la jumătatea anului 2027.

Agenția spațială națională a Statelor Unite, NASA, a declarat că își amână oficial programele misiunii Artemis pe Lună. NASA a declarat că programul Artemis s-a confruntat cu un eșec, amânând zborul de testare cu echipaj Artemis II pentru aprilie 2026 (din septembrie 2025) și misiunea Artemis III pentru mijlocul anului 2027, scrie Live Mint.

„Experții au discutat rezultatele investigației NASA privind scutul termic al navetei Orion, după ce acesta a suferit o pierdere neașteptată de material carbonizat în timpul reintrării zborului de testare fără echipaj Artemis I”, a precizat NASA pe site-ul său oficial.

NASA a declarat că inginerii vor continua să lucreze la pregătirea navetei Orion pentru zborul de testare cu echipaj Artemis II. Aceasta a adăugat că scutul termic a fost deja atașat la capsulă, iar noua dată țintă pentru lansare este aprilie 2026. În plus, lansarea Artemis III a fost amânată până la jumătatea anului 2027.

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

Administratorul NASA, Bill Nelson, a numit campania Artemis „cel mai îndrăzneț, provocator din punct de vedere tehnic, colaborativ și internațional efort pe care omenirea și l-a propus vreodată”, adăugând că s-au înregistrat progrese semnificative în ultimii patru ani și că este „mândru” de acest nou pas înainte în explorarea spațiului.

De ce are loc întârzierea?

Potrivit unui raport al ANI, care citează informații publicate de NASA, o investigație amplă privind problema scutului termic Artemis I a arătat că acesta (scutul termic) ar putea menține echipajul în siguranță în timpul misiunii Artemis II, cu modificări ale traiectoriei Orion la intrarea în atmosfera Pământului. În plus, a arătat că capsula care se întoarce încetinește de la aproape 25 000 mph la aproximativ 325 mph înainte ca parașutele sale să se desfășoare pentru o scufundare în siguranță în Oceanul Pacific.

Capsula pentru echipaj Orion, fabricată de Lockheed Martin, s-a confruntat cu probleme legate de fisurarea și erodarea parțială a scutului termic în timpul reintrării în atmosfera terestră, în timpul călătoriei sale de 25 de zile în jurul Lunii, Artemis I, care a avut loc în 2022, fără echipaj.

Citește și