• În contextul în care misiunea Artemis a NASA plănuiește să trimită astronauți pe Lună pentru prima dată din 1972, explorarea Lunii a cunoscut un nou avânt.
  • Agențiile spațiale din întreaga lume dezvoltă rovere lunare de ultimă generație cu capacități avansate.
  • În ceea ce privește designul și capacitățile sale, VIPER se deosebește de alte rovere datorită adaptării sale la condițiile polare lunare.

În contextul în care misiunea Artemis a NASA plănuiește să trimită astronauți pe Lună pentru prima dată din 1972, explorarea Lunii a cunoscut un nou avânt. Agențiile spațiale din întreaga lume dezvoltă rovere lunare de ultimă generație cu capacități avansate, iar roverul VIPER al NASA se află în avangarda noilor exploratori robotici, scrie CNN.

NASA speră că datele colectate de VIPER vor contribui la elaborarea misiunilor viitoare. În ceea ce privește designul și capacitățile sale, VIPER se deosebește de alte rovere datorită adaptării sale la condițiile polare lunare.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cum funcționează noile rovere lunare

VIPER, sau Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, a început acum construcția și este programat să aterizeze la Polul Sud al Lunii în 2024. Misiunea sa este de a căuta gheață de apă pe suprafața lunară. Înarmat cu o suită de instrumente științifice, VIPER va colecta și analiza mostre și va cartografia distribuția gheții de apă sub suprafață – ceea ce ar putea pune bazele unei explorări lunare susținute.

„VIPER vine după misiunea LCROSS (2009) a NASA, care a fost prima misiune lunară care a atins efectiv gheața de apă dintr-o regiune polară de pe Lună”, a declarat Dan Andrews, managerul proiectului VIPER de la Centrul de Cercetare Ames al NASA din California.

„Încă de la această descoperire, au fost planificate misiuni pentru a înțelege mai bine natura și distribuția gheții de apă, sprijinind atât obiectivele științifice, cât și pe cele de explorare, cum ar fi obiectivul Artemis de a susține o prezență umană pe Lună”, continuă el.

„Recoltarea resurselor locale, oriunde pot fi găsite, va facilita traiul oamenilor de pe pământ pe Lună, precum și permiterea aerului de respirat, a apei de băut, de cultivat și de fabricat, și chiar a hidrogenului pentru combustibilul de rachetă.”

Citește și: