• NASA și Boeing au amânat pe termen nedefinit întoarcerea navetei spațiale Starliner, andocată pe Stația Spațială Internațională, din cauza problemelor tehnice întâmpinate în timpul călătoriei spre ISS, inclusiv scurgeri de heliu și probleme cu propulsoarele.
  • Misiunea, primul test de zbor cu echipaj uman pentru naveta Starliner, trebuia să se încheie inițial pe 14 iunie și apoi pe 26 iunie, dar NASA nu a specificat un nou termen pentru rezolvarea problemelor tehnice, subliniind că echipajul de pe ISS are provizii suficiente.
  • Starliner, care ar fi trebuit să devină a doua navetă americană capabilă să transporte astronauți spre și dinspre ISS după Crew Dragon de la SpaceX, are acum un viitor incert privind certificarea NASA.

NASA și Boeing au decis să amâne pe termen nedefinit întoarcerea pe Pământ a navetei spațiale Starliner, care este andocată în prezent pe Stația Spațială Internațională (ISS). Naveta a întâmpinat probleme tehnice în timpul călătoriei spre ISS, având doi astronauți la bord. Ambele instituții au comunicat că au nevoie de timp suplimentar pentru a urma procedurile standard de siguranță și pentru a lua decizii bazate pe datele referitoare la gestionarea scurgerilor sistemului de heliu și performanța propulsorului observate în timpul ascensiunii și andocării.

Aceasta misiune, cu doi astronauți la bord, a fost primul test de zbor cu echipaj uman pentru naveta Starliner, construită de Boeing. Inițial, misiunea trebuia să se încheie cu întoarcerea pe Pământ după opt zile de la lansarea din 6 iunie. Ulterior, data a fost amânată pentru 26 iunie, însă NASA nu a specificat un nou termen pentru rezolvarea problemelor tehnice.

NASA a precizat că echipajul nu este presat să părăsească stația, deoarece există suficiente provizii pe orbită. În prezent, pe ISS se află nouă persoane, dintre care doi sunt cosmonauți ruși. Înainte de acest test cu echipaj uman, naveta Boeing a efectuat două zboruri spațiale. Cu toate acestea, la lansarea din 6 iunie, au fost înregistrate cinci scurgeri de heliu și tot atâtea probleme la cele 28 de propulsoare de manevră.

Recomandări

„HARRY NU POATE GARANTA SIGURANȚA FAMILIEI”
CUM AJUNGI LA „PORTALUL SPRE IAD”?
A.I.-UL ADUCE TOT MAI MULTE PROBLEME
BIDEN ASIGURĂ ALEGĂTORII DE CÂȘTIG
CEA MAI MARE TIPOGRAFIE A UCRAINEI A FOST ATACATĂ
ZELENSKI CERE MAI MULTE ARME

Starliner ar fi trebuit să devină a doua navetă americană capabilă să transporte astronauți spre și dinspre ISS, după Crew Dragon de la SpaceX. În prezent, nu este clar dacă Boeing va obține certificarea NASA pentru Starliner.

Citește și