• Nava spațială Juice a Agenției Spațiale Europene va efectua un survol „în premieră mondială” pe lângă Lună și Pământ.
  • Juice va explora cele trei luni ale lui Jupiter – Callisto, Europa și Ganymede – pentru a determina dacă acestea pot susține viața în oceanele lor subterane.
  • Manevra de survol este considerată riscantă, deoarece orice eroare ar putea devia nava de la cursul său.

Nava spațială Juice a Agenției Spațiale Europene se va întoarce pe Pământ, luând parte la un survol „în premieră mondială”, conform SkyNews.

Controlorii de zbor vor ghida nava Jupiter Icy Moons Explorer (Juice), la bordul căreia se află instrumente științifice fabricate în Marea Britanie, pe lângă Lună și apoi pe lângă Pământ. Manevra riscantă va duce Juice pe o scurtătură către Jupiter via Venus, folosind gravitația Lunii și apoi pe cea a Pământului, ca frână naturală – încetinind și apoi trecând în trombă la următoarea fază a călătoriei sale.

Misiunea a fost lansată în aprilie 2023 într-o călătorie de 4,1 miliarde de mile care va dura mai mult de opt ani. 10 instrumente științifice se află la bord și vor investiga dacă cele trei luni ale lui Jupiter – Callisto, Europa și Ganymede – pot susține viața în oceanele lor.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Experții de la Agenția Spațială Europeană (ESA) recunosc că cea mai mică greșeală ar putea devia nava de la curs și ar putea însemna sfârșitul misiunii.

Manevra va schimba viteza și direcția lui Juice pentru a-i modifica cursul prin spațiu.

Pământul va curba traiectoria lui Juice prin spațiu, redirecționând-o pe curs pentru o trecere pe lângă Venus în august 2025. De atunci, vor începe impulsurile energetice, nava spațială fiind accelerată de Venus și apoi de două ori de Pământ.

Două camere de la bordul lui Juice vor face fotografii pe parcursul survolului Lună-Pământ, care vor fi partajate public pe măsură ce vor fi primite pe Pământ. Manevrele riscante sunt necesare deoarece Jupiter se află în medie la 800 de milioane de kilometri de Pământ.

Agenția spațială britanică a investit aproximativ 9 milioane de lire sterline în Juice, care are instrumente științifice, inclusiv diverse dispozitive de imagistică, sisteme de înregistrare a suprafeței sateliților lui Jupiter și senzori pentru examinarea atmosferei acestora.

Marea Britanie a contribuit la dezvoltarea a două dintre aceste instrumente și a condus construcția altuia – magnetometrul (sau J-MAG) – care măsoară câmpurile magnetice.

Citește și