• Neuralink caută mai mulți pacienți pentru a testa și îmbunătăți implantul cerebral.
  • Obiectiv final al companiei Neuralink este conectarea creierului uman la computere pentru a ajuta persoanele paralizate să controleze dispozitive electronice sau să-și recapete funcțiile pierdute.
  • Cipurile lui Musk nu sunt încă disponibile pe scară largă, iar consumatorii de rând nu au acces la ele.

Compania de cipuri Neuralink a lui Elon Musk caută o a doua persoană pentru a fi implantată și acceptă aplicațiile oamenilor, a anunțat Musk vineri, scrie CNN.

Anunțul vine la 5 luni după ce Neuralink a implantat primul cip cerebral într-un pacient paralizat în vârstă de 30 de ani, Noland Arbaugh. La scurt timp după implant, au început să apară primele probleme la cipul lui Musk, compania Neuralink anunțând că firele cu electrozi din cip au început să se desprindă din țesutul cerebral al pacientului. Neuralink a spus că „a rezolvat problema”, îmbunătățind chiar performanța cipului.

Noland Arbaugh spune că implantul, care-i permite să miște un cursor de computer doar prin puterea minții – i-a schimbat viața. Arbaugh este tetraplegic din 2016, în urma unui accident de scufundare.  

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

„Nu aveam niciun motiv să mă trezesc dimineața, iar implantul a schimbat acest lucru”, a spus Arbaugh la Good Morning America, într-un interviu publicat vineri.

„Am fost foarte fericit să iau parte la ceva atât de monumental. Acesta este următorul pas în ajutarea oamenilor paralizați”.

Acum, Neuralink caută mai mulți oameni ca Arbaugh pentru a testa implantul. „Dacă ești tetraplegic și cauți modalități de a explora noi feluri de a-ți controla computerul, te invităm să participi în studiile noastre clinice”, a scris compania pe X.

În final, obiectivul Neuralink este să folosească implanturile pentru a conecta creierul uman la computer cu scopul de a ajuta oamenii paralizați să controleze telefoane sau computer, sau pe oamenii orbi să-și recapete vederea.

Compania recrutează pacienți „de test” care prezintă „o capacitate limitată sau inexistentă de a-și folosi ambele mâini din cauza unei leziuni la nivelul măduvei spinării cervicale sau a sclerozei laterale amiotrofice (ALS)”.

Acești pacienți de „test” au cipuri implantate chirurgical în zona creierului responsabilă de controlul intenției de mișcare. Cipurile înregistrează și transmit semnale cerebrale către o aplicație, cu scopul inițial de „a oferi oamenilor capacitatea de a controla un cursor de computer sau o tastatură folosindu-și doar gândurile”, a explicat anterior Neuralink.

La aproximativ o lună după operație, Musk a menționat că Arbaugh putea controla un mouse de computer cu ajutorul creierului său. Mai târziu, Neuralink a publicat un videoclip în care Arbaugh folosea doar creierul pentru a juca șah pe un computer.

Accesul larg al consumatorilor de rând la această tehnologie nu va fi disponibil prea curând. Înainte ca cipurile Neuralink să ajungă pe piața largă, compania are nevoie de aprobări de reglementare extinse.

Citește și