• Pacienții care suferă de tulburări cauzate de consumul de opioide trebuie adesea să treacă prin multe obstacole pentru a avea acces la tratamente salvatoare.
  • Orice informație care poate ajuta la descâlcirea relației complicate dintre dependența de opioide, supradoză și consumul de canabis este necesară.
  • Mai multe studii sugerează că legalizarea canabisului a ajutat oamenii să își reducă consumul de opioide.

O nouă cercetare de la University of Southern California arată că canabisul ar putea ajuta unele persoane să înceteze sau să reducă consumul de opioide, scrie The Guardian.

Am intervievat 30 de persoane care consumau opioide și canabis și se injectau droguri”, a declarat Sid Ganesh, doctorand la facultatea de medicină a USC și autor principal al studiului.

Participanții, care primeau servicii de la o clinică de metadonă și un schimb de seringi din Los Angeles, au declarat că canabisul a fost un instrument util pentru a ajuta la gestionarea consumului lor de opioide, în parte pentru că a devenit mult mai ușor de accesat în ultimii ani.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Pacienții care suferă de tulburări cauzate de consumul de opiacee trebuie adesea să treacă prin multe obstacole pentru a avea acces la tratamente salvatoare, cum ar fi suboxona și metadona, precum și naloxona, medicament care inversează supradozajul.

Studiul, publicat în Drug and Alcohol Dependence Reports, a primit finanțare federală prin intermediul Institutului Național pentru Abuzul de Droguri, care a sprijinit în mod mai obișnuit cercetările care analizează mai degrabă daunele canabisului decât beneficiile potențiale. În special, studiul este unic deoarece utilizează date calitative și se concentrează pe experiența trăită de persoanele care consumă droguri.

Ganesh spune că cercetarea calitativă oferă o perspectivă asupra a ceea ce funcționează de fapt pentru populațiile studiate și de ce, în special atunci când aceste populații sunt vulnerabile și se confruntă cu tot felul de probleme care ar putea să nu apară într-un punct de date. 57% dintre participanții la studiul său nu aveau o locuință sau o locuință stabilă, iar 70 % câștigau mai puțin de 2.100 de dolari pe lună.

Trebuie să înțelegeți ce se întâmplă în viața oamenilor”, a spus ea.

Orice informație care poate ajuta la descâlcirea relației complicate dintre dependența de opioide, supradoză și consumul de canabis este urgent necesară. Decesele cauzate de supradozele de opioide au crescut în ultimii ani, ucigând peste 80.000 de persoane în 2022. Mai multe studii sugerează că legalizarea canabisului a ajutat oamenii să își reducă consumul de opioide, dar dovezile sunt mixte în ceea ce privește impactul acesteia asupra ratelor supradozelor de opioide. Unele studii constată că statele cu canabis legal au mai puține supradoze de opioide, altele raportează contrariul. Totuși, alții spun că nu există nicio diferență în ambele cazuri.

Ryan Marino, specialist în medicina dependenței și profesor la școala de medicină a Case Western Reserve University, spune că este greu de știut ce influență are legalizarea canabisului asupra acestor cifre, dacă este cazul.

Aprovizionarea noastră cu droguri este atât de toxică, încât supradozele au continuat să crească indiferent, din cauza prevalenței fentanilului și a schimbărilor constante în acest sens”, a declarat Marino.

Ganesh și colegii săi au descoperit că canabisul ar putea ajuta participanții la studiu să treacă prin unele dintre cele mai dificile etape ale renunțării sau ale reducerii consumului de opiacee. Ei au descris utilizarea acestuia pentru a gestiona simptomele de sevraj, precum și poftele și anxietatea în perioada care urmează sevrajului.

Când fumezi iarbă, te ajută să treci peste acel impuls de a te droga pentru prima dată”, a spus un participant. Asta este atât de special la iarbă”.

Citește și