• O furtună solară uriașă de 17 ori mai mare decât cea a Pământului a început să erupă.
  • Fenomenul este aproape de furtuna solară din 1859, cea mai mare înregistrată vreodată.
  • “Evenimentul Carrington” din 1859 a ars rețeaua de telegrafe.
  • Ar putea fi luate măsuri de protecție, ca reconfigurarea rețelelor electrice.

O pată solară uriașă îi îngrijorează pe oamenii de știință. Furtuna are dimensiuni uriașe și amintește de Evenimentul Carrington din 1859, cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată. Erupțiile solare recente, deși mai puțin intense, au provocat deja perturbări.

O pată solară uriașă, numită AR 3664, în primul rând prin dimensiunea sa excepțională, estimată la peste 200.000 de kilometri în diametru. O furtună solară este un fenomen violent cauzat de erupțiile de pe suprafața Soarelui. Aceste erupții proiectează cantități enorme de particule încărcate și radiații electromagnetice în spațiu. Când ajung pe Pământ, aceste particule pot perturba câmpul magnetic al planetei, provocând furtuni geomagnetice. Iar aceste furtuni pot afecta, la rândul lor, rețelele electrice, comunicațiile radio și prin satelit și pot crea aurore boreale magnifice. AR 3664, format prin fuziunea mai multor pete solare, a generat astfel numeroase erupții de clasa M și X, în ultimele zile. Erupțiile de Clasa X sunt cele mai intense și pot provoca întreruperi radio majore , perturba sateliții și pot genera furtuni geomagnetice care pot afecta rețelele electrice.

Dimensiunea impresionantă a AR 3664 i-a determinat pe oamenii de știință să-l compare cu pata solară observată în timpul evenimentului Carrington. Această furtună solară a provocat apoi aurore boreale vizibile până în Caraibe și a deteriorat grav rețeaua telegrafică globală. Consecințele unei furtuni solare de magnitudinea evenimentului Carrington ar fi mult mai mari astăzi, având în vedere dependența noastră sporită de tehnologiile electronice.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Rețelele electrice, comunicațiile prin satelit și chiar internetul ar putea fi serios perturbate sau chiar scoase din funcțiune pentru o perioadă de timp. Unii experți vorbesc chiar despre un scenariu de dezastru, cu o „apocalipsă a internetului” și repercusiuni majore asupra economiei globale. Agențiile spațiale și observatoarele solare din întreaga lume monitorizează continuu activitatea Soarelui. Ar putea fi luate măsuri de protecție, cum ar fi oprirea temporară a anumitor echipamente sensibile sau reconfigurarea rețelelor electrice.

Citește și