• O zi lucrată de acasă reduce emisiile poluante cu doar 2%, dar o săptămână de lucru acasă are cel mai mare impact pozitiv asupra mediului, arată un studiu recent.
  • Angajații din SUA monitorizați care au lucrat de acasă tot timpul și-au redus emisiile cu 54%.
  • Domeniul IT este cel mai eficient în studiul de față, dar unele instrumente folosite acasă consumau mai multă energie decât cele de la birou.

Persoanele care lucrează de acasă tot timpul produc mai puțin de jumătate din emisiile cu efect de gaze de seră pe care le generează cele care muncesc la serviciu.

Angajații din SUA monitorizați care au lucrat de acasă tot timpul și-au redus emisiile cu 54%, în comparație cu cei care muncesc într-un birou. Explicația pentru care regimul remote a redus emisiile cu doar 2% ar fi că deși a fost economisită energia prin absența la birou, a fost compensată de alți factori, precum creșterea numărului de deplasări personale, informează PNAS.

Au fost analizate cinci categorii de emisii, inclusiv utilizarea energiei la serviciu și acasă în timpul programului de lucru. În plus, casele nu erau în toate cazurile eficiente energetic, întrucât nu utilizau energie regenerabilă și aparatură cu consum redus de energie. Unele instrumente folosite acasă consumau mai multă energie decât cele de la birou – de exemplu, o imprimantă mică folosită acasă tinde să fie mai puțin eficientă decât un model office.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Deși rezultatele nu se aplică angajaților din multe sectoare (un șofer de autobuz, de exemplu, nu poate munci de acasă), cei din domeniul IT au fost cei mai eficienți în studiul de față. Beneficiile reducerii emisiilor prin munca de acasă includ reducerea blocajelor în trafic la orele de vârf în zonele aglomerate, ceea ce poate duce la o economisire a combustibilului.

Beneficiul net pentru munca de acasă este pozitiv, dar întrebarea-cheie este cât de pozitiv spun oamenii de știință, atât pentru viața profesională cât și pentru cea social-personală.

Citește și: