- În acest strat al atmosferei exterioare a Pământului, instrumentele științifice de pe baloane pot capta o serie de sunete care nu se aud în altă parte.
- În timp ce baloanele au putut detecta astfel de sunete umane și de mediu, cercetătorii au raportat că au reușit să înregistreze și unele sunete ciudate care nu au putut fi identificate.
- Cercetătorii au urmărit traseele acestor baloane cu ajutorul GPS deoarece acestea pot naviga uneori pe sute de kilometri și ateriza în locuri greu accesibile.
Baloane cu aer cald lansate de oamenii de știință au înregistrat sunete misterioase de origine „complet necunoscută”, la mare înălțime în atmosfera Pământului, scrie The Independent. Baloane mari, cu o lungime de 6-7 metri, au fost trimise în stratosferă – stratul relativ calm al atmosferei terestre, care este rareori perturbat de avioane sau de turbulențe – de către cercetători, printre care Daniel Bowman de la Sandia National Laboratories din SUA.
Advertisment
În acest strat al atmosferei exterioare a Pământului, instrumentele științifice de pe baloane pot capta o serie de sunete care nu se aud în altă parte, inclusiv sunetele naturale ale valurilor oceanice care se ciocnesc și ale tunetului, precum și cele produse de om, cum ar fi turbinele eoliene sau exploziile.
În timp ce baloanele au putut detecta astfel de sunete umane și de mediu, cercetătorii au raportat, în cadrul unei prezentări la cea de-a 184-a reuniune a Societății de Acustică din America, că au reușit să înregistreze și unele sunete ciudate care nu au putut fi identificate. „În stratosferă există semnale infrasonore misterioase care apar de câteva ori pe oră în timpul unor zboruri, dar sursa acestora este complet necunoscută”, a declarat Dr. Bowman într-un comunicat. Baloanele, concepute inițial pentru a monitoriza vulcanii de pe Pământ, pot colecta date și detecta infrasunete de frecvență joasă, cu ajutorul unor microbarometre.
Recomandări
Cum funcționează baloanele din stratosferă?
Cercetătorii au urmărit traseele acestor baloane cu ajutorul GPS deoarece acestea pot naviga uneori pe sute de kilometri și ateriza în locuri greu accesibile.
„Baloanele noastre sunt practic niște pungi de plastic gigantice cu puțin praf de cărbune în interior pentru a le face mai întunecate. Le construim folosind plastic de vopsitor de la magazinul de feronerie, bandă adezivă de transport și praf de cărbune de la magazinele de articole pirotehnice”, a declarat Dr. Bowman.
„Când soarele strălucește pe baloanele întunecate, aerul din interior se încălzește și devine plutitor. Această energie solară pasivă este suficientă pentru a aduce baloanele de la suprafață la peste 20 km pe cer”, a explicat el.
Oamenii de știință au declarat că baloanele lor pot ajuta, de asemenea, la explorarea altor planete. Aceștia au teoretizat utilizarea acestor baloane pentru a observa activitatea seismică și vulcanică a planetei Venus prin intermediul atmosferei sale groase.
„O nouă generație de baloane Venus este acum în curs de proiectare, care poate rezista peste 100 de zile și își poate schimba altitudinea pentru a naviga prin diferite straturi ale atmosferei lui Venus”, au scris oamenii de știință în studiu. în cadrul următoarei etape a experimentelor, ei speră să catalogheze semnalele care sunt analoge cu cele de pe Venus și să dezvolte instrumente care pot identifica automat semnalele de interes. „Realizarea acestui experiment dintr-un balon care plutește la o altitudine de 50-60 km deasupra suprafeței lui Venus oferă o perioadă de observare semnificativ extinsă, depășind durata de viață a oricărei nave spațiale aterizate pe suprafață cu ajutorul tehnologiei actuale”, au spus ei.
Citește și
- Elon Musk anunță că a găsit un nou CEO pentru Twitter. „Ea va prelua funcţia în circa 6 săptămâni”
- România a pierdut calificarea în finala „Eurovision”. Care sunt țările rămase în luptă
- Ricky Gervais recunoaște că a trăit cele mai rele ore de boală din viața lui. Cu ce virus se confruntă actorul
Partenerii noștri