• Galaxia GS-10578, cunoscută și ca Galaxia lui Pablo, este „moartă” din cauza lipsei materialelor pentru formarea de stele, fiind într-o „stare de stingere” din primele etape ale universului.
  • Oamenii de știință de la Cambridge au confirmat că gaura neagră din centrul galaxiei expulzează nori de gaz, oprind astfel formarea de stele.
  • Francesco D’Eugenio a declarat că gaura neagră „ucide” galaxia, tăind sursa necesară pentru generarea de noi stele.

Un grup internațional de oameni de știință, condus de Universitatea Cambridge, a descoperit că galaxia GS-10578, cunoscută și sub numele de Galaxia lui Pablo, lipsește materialele esențiale pentru formarea de noi stele, devenind astfel „moartă”. Această galaxie se află într-o „stare de stingere”, adică nu se mai nasc stele, iar observațiile anterioare arată că acest fenomen a fost prezent încă din primele etape ale universului, la doar două miliarde de ani după Big Bang, scrie The_Byte.

Coautorul studiului, astrofizicianul Roberto Maiolino, a menționat că, deși majoritatea galaxiilor din universul timpuriu formează multe stele, este surprinzător să găsim o galaxie atât de masivă care să fie inertă în această perioadă. Oamenii de știință suspectau o legătură între gaura neagră din centrul galaxiei și absența formării de stele, iar datele recente obținute de Telescopul Spațial James Webb au confirmat această ipoteză.

Observațiile au arătat că gaura neagră forțează galaxia să expulzeze nori întunecați de gaz, într-un ritm mai mare decât ar fi necesar pentru a genera noi stele.

Recomandări

PLANUL LUI NETANYAHU
CE CREDE BEZOS DESPRE CATTEA LUI LAUREN?
DEF-UL MAI DEVREME
CINE DEȚINE MONOPOLUL PE A.I.?
BUTLER ȘI HOLLAND FAC ECHIPĂ
VIN INUNDAȚIILE?

„Am găsit vinovatul”, a declarat Francesco D’Eugenio, coautor principal și cercetător în astrofizică la Cambridge.

„Gaura neagră ucide această galaxie și o menține în stare latentă, tăind sursa de „hrană” de care galaxia are nevoie pentru a forma noi stele”.

Citește și