• Un circuit cerebral recent descoperit la șoareci ajută la relaxarea creierului în momente de stres extrem.
  • Un cercetător spune că rezultatele studiului sugerează că procese similare pot avea loc și în creierul uman.
  • Studiul ar putea ajuta oamenii de știință să identifice de ce stresul îi slăbește așa de mult pe unii, cum ar fi persoanele cu ADHD.

Oamenii de știință nu au reușit să înțeleagă foarte bine ce anume declanșează acea tranziție esențială de la panică la concentrare, scrie Insider. Ei au crezut că mintea ta avea nevoie doar de ceva timp pentru ca neurotransmițătorul numit noradrenalină să se evapore.

Gândește-te la momentul în care ai fost nevoit să frânezi brusc mașina sau ai primit un e-mail lung de la șeful tău, luni dimineața, la prima oră. Acel sentiment de panică, de încețoșare a imaginii sau senzația de copleșire dispar în cele din urmă, moment în care începi să vezi situația mai clar.

Recent, un studiu făcut pe creierele unor șoareci stresați a dezvăluit ceva cu totul surprinzător: un circuit cerebral nemaivăzut până acum care conduce noradrenalina către celule cerebrale speciale numite astrocite. În timp ce șoarecii erau stresați, cercetătorii au văzut cum astrocitele au intrat în viteză, ajutând creierul animalelor să se relaxeze și să regleze fluxul de neuroni supraexcitați.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Creierele șoarecilor sunt, desigur, diferite de cele umane. Ambele conțin însă, astrocite, deci,pot funcționa într-un mod similar. Dacă circuitul cerebral este similar la om, ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine tulburările de atenție, inclusiv ADHD, și să dezvolte tratamente mai bune.

Cercetătorii de la University of California San Francisco au examinat activitatea cerebrală a șoarecilor supuși unui stres acut și au descoperit că noradrenalina din creier trimite de fapt două mesaje, unul către neuroni pentru a angaja vigilența și unul către astrocite pentru a calma neuronii hiperactivi. „Nu mă așteptam ca activitatea astrocitelor să urmărească atât de îndeaproape modificările stării animalului”, a declarat Kira Poskanzer, autor principal al studiului și profesor asociat de biochimie și biofizică.

Astrocitele sunt celule în formă de stea, situate între neuronii din creier. Până de curând, acestea au fost puțin studiate, deoarece oamenii de știință le considerau mai degrabă un sistem de sprijin decât un pion important.

Acest nou studiu demonstrează că ele joacă un rol esențial în activitatea dintre neuroni.
„Putem învăța multe despre modul în care funcționează creierul atunci când ne concentrăm asupra unor elemente, cum ar fi astrocitele, care au fost lăsate deoparte de majoritatea cercetărilor tradiționale în domeniul neuroștiințelor”, a declarat Poskanzer. O mai bună înțelegere a gestionării stresului și a tulburărilor hiperactive

Persoanele cu tulburări de hiperactivitate prezintă de obicei o agravare a simptomelor în condiții de stres. Le poate fi dificil să se calmeze și să își recapete concentrarea. Dacă oamenii de știință ar putea identifica mecanismul care declanșează creierul nostru să se relaxeze și să își recapete atenția, concentrarea și percepția în perioadele stresante, atunci este corect să spunem că acest lucru ar putea deschide posibilitatea de a învăța să îl exploateze pentru a ajuta mai bine persoanele care sunt grav afectate de stres.

Deoarece acesta a fost un studiu pe animale realizat pe șoareci, cercetătorii nu pot spune cu siguranță cum s-ar putea transpune descoperirile la oameni. Atât șoarecii, cât și oamenii sunt mamifere, iar studiul „sugerează că astrocitele umane pot fi, de asemenea, importante pentru reglarea activității neuronale în cortex”, a spus Poskanzer.

Citește și