• Experimentul, condus de cercetătorii de la Weill Cornell Medicine din SUA, a arătat că transplanturile de celule gastrice care secretă insulină (GINS) au inversat diabetul la șoareci.
  • În mod normal, celulele beta pancreatice au rolul de a elibera hormonul insulină ca răspuns la nivelurile ridicate de zahăr din sânge.
  • La persoanele cu diabet, aceste țesuturi sunt deteriorate sau mor, compromițând capacitatea lor de a muta glucoza în celule pentru a le servi drept combustibil.

Oamenii de știință au transformat celulele stomacale umane în țesuturi care eliberează insulină ca răspuns la creșterea nivelului de zahăr din sânge, într-o descoperire care promite o modalitate eficientă de gestionare a unor afecțiuni precum diabetul de tip 1, scrie Science Alert.

Experimentul, condus de cercetătorii de la Weill Cornell Medicine din SUA, a arătat că transplanturile de celule gastrice care secretă insulină (GINS) au inversat diabetul la șoareci.

În mod normal, celulele beta pancreatice au rolul de a elibera hormonul insulină ca răspuns la nivelurile ridicate de zahăr din sânge. La persoanele cu diabet, aceste țesuturi sunt deteriorate sau mor, compromițând capacitatea lor de a muta glucoza în celule pentru a le servi drept combustibil.

Recomandări

DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
100K VOTEAZĂ ÎN DIASPORA
RĂSPUNSUL MAE
FRAUDĂ LA VOT?
SUFERI DE BURNOUT?
EȘTI TRIST? AI LIBER!

Deși celulele GINS nu sunt celule beta, ele pot imita funcția acestora. Instinctul are o mulțime de celule stem, care se pot transforma în multe alte tipuri de celule, iar acestea proliferează rapid. Speranța este că cei care suferă de diabet ar putea avea propriile celule stem intestinale transformate în celule GINS, limitând astfel riscul de respingere.

Stomacul își produce propriile celule secretoare de hormoni, iar celulele gastrice și pancreatice sunt adiacente în stadiul embrionar de dezvoltare, astfel încât, în acest sens, nu este complet surprinzător faptul că celulele stem gastrice pot fi transformate atât de ușor în celule secretoare de insulină de tip beta”, spune Joe Zhou, profesor asociat de medicină regenerativă la Weill Cornell Medicine din New York.

Celulele au avut efecte de lungă durată asupra diabetului la șoareci

Procesul de reprogramare este foarte eficient, iar atunci când celulele au fost cultivate în grupuri mici, cunoscute sub numele de organoizi, acestea au arătat sensibilitate la glucoză. Acestea au fost apoi capabile să arate efecte de lungă durată asupra diabetului la șoareci.

Producerea de celule GINS din celule stomacale nu este un proces deosebit de complicat, spun cercetătorii. Este nevoie doar de câteva zile pentru a se întâmpla, iar aceste noi organoide pot rezista timp de mai multe luni după ce au fost transplantate, pe baza testelor lor.

Organoizii gastrici care secretă insulină (GINS) au prezentat răspuns la glucoză la 10 zile după inducție”, notează cercetătorii în raportul lor. Acestea au fost stabile după transplant atât timp cât le-am urmărit (6 luni), au secretat insulină umană și au inversat diabetul la șoareci”.

Hormonul insulină este crucial în reglarea glicemiei. Fără un nivel suficient, riscăm să ne confruntăm cu o varietate de complicații de sănătate. Milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu diabet, majoritatea folosind injecții de insulină pentru a ajuta la menținerea sub control a nivelului de glucoză.

Citește și