• Timp de zeci de ani, oamenii de știință din întreaga lume au testat și experimentat permafrost din locuri precum Rusia și Canada.
  • Cea mai veche tulpină avea o vechime de aproape 48.500 de ani, pe baza datării cu radiocarbon a solului.
  • Temperaturile mai ridicate din Arctica dezgheață permafrostul din regiune – un strat de sol înghețat aflat sub pământ.

Temperaturile mai ridicate din Arctica dezgheață permafrost din regiune – un strat de sol înghețat aflat sub pământ – și pot provoca apariția unor viruși care, după ce au stat în stare latentă timp de zeci de mii de ani, ar putea pune în pericol sănătatea animalelor și a oamenilor.

Aceste ultime tulpini reprezintă cinci noi familii de virusuri, pe lângă cele două pe care le reînviase anterior. Cea mai veche avea o vechime de aproape 48.500 de ani, pe baza datării cu radiocarbon a solului, și provenea de la o mostră de pământ prelevată dintr-un lac aflat la 16 metri sub pământ. Cele mai tinere mostre, găsite în stomacul și în rămășițele unui mamut lânos, aveau o vechime de 27.000 de ani.

„Se întâmplă multe lucruri îngrijorătoare cu permafrostul și (acest lucru) arată cu adevărat de ce este super important să păstrăm cât mai mult posibil permafrost înghețat”, a declarat Kimberley Miner, cercetător în domeniul climei la NASA Jet Propulsion Laboratory din cadrul California Institute of Technology din Pasadena.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
FRUMUSEȚEA CREATĂ DE A.I., PREMIATĂ

În timp ce o pandemie declanșată de o boală din trecutul îndepărtat sună ca un scenariu de film SF, oamenii de știință avertizează că riscurile, deși scăzute, sunt subapreciate. De asemenea, în timpul dezghețurilor pot fi eliberate deșeuri chimice și radioactive care datează din timpul Războiului Rece, care au potențialul de a dăuna vieții sălbatice și de a perturba ecosistemele.

Permafrostul acoperă o cincime din emisfera nordică, fiind la baza tundrei arctice și a pădurilor boreale din Alaska, Canada și Rusia timp de milenii. Acesta servește ca un fel de capsulă a timpului, păstrând – pe lângă virușii antici – rămășițele mumificate ale unor animale dispărute pe care oamenii de știință au reușit să le dezgroape și să le studieze în ultimii ani, inclusiv doi pui de leu de peșteră și un rinocer lânos.