• Oamenii de știință au descoperit o nouă specie de panda în zonele umede din Bulgaria, despre care spun că ar putea fi „ultima și cea mai evoluată” specie de acest fel descoperită în Europa.
  • Spre deosebire de ruda sa din zilele noastre, cunoscută cu înfățișarea albă și neagră, cercetătorii spun că specia străveche, numită Agriarctos nikolovi, nu se baza exclusiv pe hrana cu bambus.
  • Cercetătorii mai afirmă că specia ar fi putut să dispară din cauza schimbărilor climatice, probabil din cauza „crizei de salinitate Messiniană”, un eveniment în care bazinul mediteranean s-a uscat, modificând semnificativ mediile terestre din jur.

Oamenii de știință au descoperit o nouă specie de panda în zonele umede din Bulgaria, despre care spun că ar putea fi „ultima și cea mai evoluată” specie de acest fel descoperită în Europa, potrivit Independent.

Spre deosebire de ruda sa din zilele noastre, cunoscută cu înfățișarea albă și neagră, cercetătorii, inclusiv cei de la Academia Bulgară de Științe, spun că specia străveche, numită Agriarctos nikolovi, nu se baza exclusiv pe hrana cu bambus.

„Deși nu este un strămoș direct al genului modern de panda, este ruda sa apropiată”, explică coautorul studiului, profesorul Nikolai Spassov de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Bulgaria, citat de aceeași sursă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Descoperirile, publicate săptămâna trecută în Journal of Vertebrate Paleontology, sugerează că vechiul panda se hrănea probabil cu materii vegetale mai moi.

„Această descoperire arată cât de puțin știm încă despre natura antică și demonstrează, de asemenea, că descoperirile istorice în paleontologie pot duce la rezultate neașteptate, chiar și astăzi”, a declarat Dr. Spassov.

Oamenii de știință au evaluat dintele carnassial superior și un canin superior, descoperite inițial în nord-vestul Bulgariei în anii 1970 și adăugate la colecția de comori fosilizate a muzeului.

„Mi-a luat mulți ani să îmi dau seama care era localitatea și care era vârsta lor. Apoi, mi-a luat mult timp și pentru a-mi da seama că este vorba de un panda gigant fosilizat necunoscut”, a declarat Dr. Spassov.

Dinții au fost găsiți în depozite de cărbune, ceea ce le-a imprimat o nuanță înnegrită, indicând faptul că panda a locuit în regiuni împădurite și mlăștinoase.

Specia de panda din acea vreme nu avea dinți suficient de puternici pentru a zdrobi tulpinile lemnoase

Înregistrările fosilelor și cuspidele dinților descoperite în această perioadă sugerează că specia de panda din acea vreme nu aveau dinți suficient de puternici pentru a zdrobi tulpinile lemnoase.

În schimb, oamenii de știință spun că, probabil, speciile antice de panda se hrăneau cu materiale vegetale mai moi.

„Competiția probabilă cu alte specii, în special cu carnivorele și probabil, cu alți urși, explică specializarea alimentară mai apropiată a urșilor panda uriași pentru hrana vegetală în condiții de pădure umedă”, a declarat Dr. Spassov.

Cu toate acestea, cercetătorii suspectează că dinții ar fi putut oferi „o apărare mai mare împotriva prădătorilor”.

Ei mai spun că specia ar fi putut să dispară din cauza schimbărilor climatice, probabil din cauza „crizei de salinitate Messiniană”, un eveniment în care bazinul mediteranean s-a uscat, modificând semnificativ mediile terestre din jur.

„Chiar dacă Agriarctos nikolovi nu era la fel de specializat în ceea ce privește habitatele și hrana ca specia de panda modern, specia antică era suficient de specializată, iar evoluția sa a fost legată de habitatele umede și împădurite”, a declarat Dr. Spassov.

„Este probabil ca schimbările climatice de la sfârșitul Miocenului în sudul Europei, care au dus la aridificare, să fi avut un efect negativ asupra existenței ultimului panda european”, a adăugat el.