- Oamenii de știință au lansat un „ultim avertisment” cu privire la criza climatică, în condițiile în care creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră împinge lumea în pragul unor daune irevocabile pe care numai o acțiune rapidă și drastică le poate evita.
- Conform IPCC, peste 3 miliarde de oameni trăiesc deja în zone „extrem de vulnerabile” la schimbările climatice.
- Secretarul general al ONU a declarat: „Acest raport este un apel la accelerarea masivă a eforturilor în domeniul climei de către fiecare țară, fiecare sector și în orice moment.”
Oamenii de știință au lansat un „ultim avertisment” cu privire la criza climatică, în condițiile în care creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră împinge lumea în pragul unor daune irevocabile pe care numai o acțiune rapidă și drastică le poate evita, scrie The Guardian.
Advertisment
Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat: „Acest raport este un apel la accelerarea masivă a eforturilor în domeniul climei de către fiecare țară, fiecare sector și în orice moment. Lumea noastră are nevoie de acțiuni în domeniul climei pe toate fronturile: totul, pretutindeni, deodată.”
Recomandări
Fenomenele meteorologice extreme cauzate de deteriorarea climei au dus la creșterea numărului de decese cauzate de intensificarea valurilor de căldură în toate regiunile, la milioane de vieți și case distruse de secete și inundații, la milioane de oameni care se confruntă cu foametea și la „pierderi din ce în ce mai ireversibile” în ecosistemele vitale.
Lumea se încălzește ca răspuns la acumularea în atmosferă a dioxidului de carbon și a altor gaze cu efect de seră, astfel încât fiecare an în care emisiile continuă să crească consumă din „bugetul de carbon” disponibil și înseamnă că în anii următori vor fi necesare reduceri mult mai drastice.
Ce spun experții despre criza climatică?
Kaisa Kosonen, expert în probleme climatice la Greenpeace International, a declarat: „Acest raport este cu siguranță un ultim avertisment cu privire la creșterea temperaturilor. Dacă guvernele rămân la politicile actuale, bugetul de carbon rămas va fi epuizat înainte de următorul raport al IPCC [prevăzut pentru 2030].”
Conform IPCC, peste 3 miliarde de oameni trăiesc deja în zone „extrem de vulnerabile” la schimbările climatice, iar jumătate din populația globală se confruntă în prezent cu o penurie severă de apă cel puțin o parte a anului. Raportul a avertizat că, în multe zone, atingem deja limita până la care ne putem adapta la astfel de schimbări grave, iar fenomenele meteorologice extreme „determină tot mai multe deplasări” de persoane în Africa, Asia, America de Nord, Centrală și de Sud și în Pacificul de Sud.
Cu toate acestea, potrivit raportului, există încă speranțe de a nu depăși 1,5°C. Hoesung Lee, președintele IPCC, a declarat: „Acest raport de sinteză subliniază urgența de a lua măsuri mai ambițioase și arată că, dacă acționăm acum, putem încă asigura un viitor sustenabil și sustenabil pentru toți.”
Potrivit IPCC, temperaturile sunt în prezent cu aproximativ 1,1 C peste nivelurile preindustriale. Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor atinge un nivel maxim cât mai curând posibil și dacă vor fi reduse rapid în anii următori, ar putea fi posibilă evitarea celor mai grave distrugeri care ar urma unei creșteri de 1,5C.
Guterres a făcut apel la guverne să ia măsuri drastice pentru a reduce emisiile prin investiții în energie regenerabilă și în tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon. El a declarat că țările bogate trebuie să încerce să ajungă la emisii nete de gaze cu efect de seră zero „cât mai aproape de 2040″, în loc să aștepte termenul limită de 2050, pe care majoritatea țărilor l-au semnat.
El a spus: „Bomba cu ceas a climei ticăie. Dar raportul de astăzi este un ghid pentru dezamorsarea bombei cu ceas a climei. Este un ghid de supraviețuire pentru umanitate. După cum se arată în raport, limita de 1,5C este realizabilă.”
Citește și:
- Tammy Dinh a câștigat 10.000 de dolari pe lună în facultate. Cum a reușit asta doar cu figurine din lut polimeric
- Hamilton, uimit de mașina Red Bull a lui Max Verstappen: „Nu am văzut niciodată o mașină atât de rapidă”
- Cele cinci reguli simple pe care trebuie să le respecte copiii Madonnei: „Fiți fericiți cu ceea ce aveți”
Partenerii noștri