• Lista speciilor dispărute pe care compania de inginerie genetică Colossal vrea să le readucă la viață, se mărește. Cea mai recentă achiziție: dodo.
  • Ultimul dodo a fost ucis în 1681, potrivit Britannica.com.
  • Păsările, care erau mai mari decât curcanii, au fost ucise pentru hrană, se arată pe site.

Lista speciilor dispărute pe care compania de inginerie genetică Colossal vrea să le readucă la viață, se mărește. Cea mai recentă achiziție: dodo. Colossal a dat viață unor viziuni reale din Jurassic Park în 2021, cu misiunea sa de a readuce mamutul lânos. În august 2022, compania, care are birouri în Boston, Dallas și Austin, Texas, a declarat că plănuiește, de asemenea, să desființeze tigrul tasmanian.

Acest nou proiect, anunțat marți, ar aduce înapoi o specie care s-a evidențiat istoric, ca un caz de cum oamenii pot contribui la dispariția unei specii de animale.

Când a dispărut specia dodo?

Ultimul dodo a fost ucis în 1681, potrivit Britannica.com. Marinarii portughezi au descoperit dodo pe insula Mauritius, situată în largul coastei de est a Africii, în Oceanul Indian, în urmă cu mai bine de cinci secole. Păsările, care erau mai mari decât curcanii, au fost ucise pentru hrană, se arată pe site. Porcii și alte animale aduse pe insulă mâncau ouă de dodo.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Dodo este un prim exemplu de specie care a dispărut pentru că noi – oamenii – am făcut imposibilă supraviețuirea lor în habitatul lor nativ”, a declarat Beth Shapiro, paleogenetician principal și membru al consiliului științific consultativ al Colossal, în anunț.

Shapiro, profesor la University of California-Santa Cruz, a condus un grup care a anunțat în martie 2022 că a secvențiat genomul dodo. „Sunt încântată să colaborez cu Colossal și cu locuitorii din Mauritius pentru de-extincția și eventuala re-sălbăticire a rasei dodo„, a declarat ea. „Aștept cu nerăbdare, în special, să promovez instrumentele de salvare genetică axate pe păsări și pe conservarea păsărilor”.

Cum încearcă oamenii de știință să readucă la viață specii dispărute, cum ar fi mamutul lânos?

Echipele de biotehnologie și inginerie genetică ale Colossal combină ADN-ul mamutului lânos și al elefantului pentru a recrea o nouă generație de mamut capabil să supraviețuiască în Arctica și să ajute la refacerea ecosistemului. „Acești embrioni vor fi implantați în femele surogat de elefant sănătoase, iar primii noștri pui sunt așteptați peste 5 ani”, ținând cont de perioada de gestație de 22 de luni, a declarat Ben Lamm, cofondator și director executiv al Colossal, pentru USA TODAY.

Un proces similar este folosit cu genomul tigrului tasmanian și cu ADN-ul unor mamifere similare pentru a readuce acest prădător – exterminat la începutul secolului al XX-lea – pe insula din vârful sud-estic al Australiei.

Colossal creează un grup de genomică aviară pentru a readuce la viață dodo și, eventual, alte specii de păsări dispărute „prin tehnici de salvare genetică și prin setul său de instrumente de de-extincție”, a precizat compania în anunțul său. Colossal a anunțat, de asemenea, investiții de 150 de milioane de dolari, ridicând la 225 de milioane de dolari finanțarea sa de la debutul companiei în septembrie 2021.

Ce alte beneficii ar putea aduce cercetarea lui Colossal?

Editarea genelor și progresele biotehnologice utilizate pentru de-extincție „vor avea în mod inevitabil utilitate în domeniul sănătății umane”, a declarat Lamm. Tehnologia de editare a genelor, cum ar fi CRISPR, este deja utilizată pentru a corecta mutațiile genetice găsite în boli. „Vom construi noi instrumente pentru a permite protocoale de editare mai complexe care vor avansa stadiul actual al tehnologiei în comparație cu ceea ce este disponibil în industria medicală”, a spus el.