• Asteroidul va orbita Pământul de la 29 septembrie până la 25 noiembrie.
  • Conform studiului, asteroidul are lungimea aproximativă a unui autobuz.
  • Asteroidul aparține centurii de asteroizi Arjuna, care se rotește în jurul Soarelui.

Atracția gravitațională a Pământului va face ca un asteroid să orbiteze în jurul planetei timp de aproximativ două luni, scrie The Guardian.

Conform unui studiu publicat săptămâna aceasta, un asteroid cu lungimea aproximativă a unui autobuz va fi capturat de atracția gravitațională a Pământului și va orbita în jurul planetei noastre timp de aproximativ două luni, devenind o „mini-lună”.

Acesta va petrece timp cu Pământul de la 29 septembrie până la 25 noiembrie, înainte de a se întoarce la casa sa, o centură de asteroizi care se rotește în jurul Soarelui.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Carlos de la Fuente Marcos, profesor la Universidad Complutense de Madrid și principalul autor al studiului, a declarat pentru Space.com că „Obiectul care ne va face o vizită face parte din centura de asteroizi Arjuna, o centură secundară de asteroizi formată din roci spațiale care urmează orbite foarte asemănătoare cu cea a Pământului”.

El a explicat că unii dintre asteroizii din centura Arjuna se pot apropia destul de mult de Pământ, la o distanță de aproximativ 4,5 m km.

Dacă se deplasează destul de încet – la viteze de aproximativ 3.540 km/h – atunci, traiectoriile lor sunt afectate mai puternic de gravitația Pământului decât în mod normal.

„În aceste condiții … obiectul poate deveni o lună temporară a Pământului”, a spus el, adăugând că acest lucru se va întâmpla cu asteroidul în cauză începând de săptămâna viitoare și va dura aproximativ două luni.

Aceasta nu este prima mini-lună pe care o are Pământul. Cercetătorii au scris în lucrarea lor că două mini-luni au avut loc în 1981 și în 2022.

Citește și