• Paralizia în somn este un fenomen des întâlnit, care creează controverse atât în rândul celor care au avut parte de el, cât și printre cercetători.
  • Procesul de paralizie se manifestă diferit de la individ la individ și poate provoca uneori, sperieturi.
  • Specialiștii în știință încep să înțeleagă de ce oamenii se trezesc din vise fără să se poată mișca, și de ce, uneori, pot continua să aibă halucinații.

Unii oameni au coșmaruri, halucinații cu demoni, fantome, extratereștri, intruși, chiar și rude decedate. Ei văd părți ale propriului corp plutind în aer sau clonele lor în picioare lângă pat. Alții văd îngeri și mai târziu cred că au avut parte de o experiență religioasă, scrie BBC. Acesta este fenomenul de paralizie în somn.

În 2011, psihologul Brian Sharpless, în prezent profesor asociat la „St Mary’s College din Maryland”, a efectuat cea mai cuprinzătoare analiză de până acum a acestei afecțiuni. Sharpless a constatat că paralizia din timpul somnului este mai frecventă decât se credea anterior. Aproape 8% dintre adulți susțin că au experimentat-o la un moment dat, spune el.

„Nu este chiar atât de neobișnuit”, spune Sharpless, care este, de asemenea, coautor al cărții „Sleep Paralysis: Historical, Psychological, and Medical Perspectives”. După ce experimentează această afecțiune, unii gravitează în jurul unor explicații supranaturale sau chiar paranormale. În realitate, cauza este mult mai banală. Noaptea, corpul nostru parcurge patru etape de somn. Ultimul stadiu se numește REM. „Acesta este momentul în care visăm”.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

În timpul acestui stadiu, creierul paralizează mușchii, probabil pentru a te împiedica să pui în practică fizic visele și să te rănești. Oamenii de știință încă nu sunt siguri de ce partea senzorială a creierului iese din REM prematur. Acest lucru te face să te simți treaz. Partea inferioară a creierului este încă în REM, spune un expert, și trimite în continuare neurotransmițători pentru a paraliza mușchii.

„Partea senzorială a creierului devine activă”, precizează un alt cercetător. „Te trezești din punct de vedere psihic, dar fizic ești încă paralizat”. Medicii spun că paralizia poate să intervină atunci când nu ești odihnit suficient. Cercetarea lui Sharpless a constatat că problemele apar, de obicei, din cauza modului în care răspundem la fenomen. Pacienții se trezesc obsedați pe tot parcursul zilei de momentul în care ar putea apărea următorul episod.

Cum a influențat paralizia în somn lumea și ce remedii pentru tratarea acesteia există?

Paralizia somnului a inspirat picturi și povești de groază. Oamenii de știință cred că paralizia în somn există probabil de când oamenii dorm. Mary Shelley ar fi fost inspirată să scrie o scenă din „Frankenstein” de o pictură care înfățișa un episod legat de acest fenomen.

Cea mai frecventă abordare pentru tratarea paraliziei în somn este cea educațională: pacienții sunt învățați despre știința din spatele acestei afecțiuni și sunt reasigurați că nu sunt în pericol. Uneori se va folosi o formă de terapie prin meditație. Scopul este de a reduce anxietatea pacientului în legătură cu mersul la culcare și de a-l antrena să rămână calm atunci când apare paralizia somnului.