• Dr. Paul Hardisty, director executiv al AIMS, spune că acest lucru arată cât de vulnerabil este reciful la perturbările acute și severe continue.
  • Lipsa unor ciclonii severe și mai puține focare de stele de mare cu spini în coroană au permis coralilor din părțile nordice și centrale ale recifului să se refacă.
  • Între Proserpine și Gladstone, acoperirea de corali a fost de 34% – o scădere de la 38% în 2021 – în mare parte din cauza epidemiilor de stele de mare cu spini.

Conform unui raport anual privind recifele, publicat astăzi, părțile nordice și centrale ale Marii Bariere de Corali au înregistrat cea mai mare acoperire de corali din ultimele trei decenii. Institutul australian de științe marine a publicat rezultatele a 87 de studii asupra recifului efectuate între august 2021 și mai 2022.

Valurile de căldură marină determinate de schimbările climatice au dus la patru evenimente de albire în masă a coralilor în Marea Barieră de Corali începând cu 2016, cel mai recent fiind în vara anului 2021-2022. Cu toate acestea, de la acel eveniment, lipsa unor ciclonii severe și mai puține focare de stele de mare cu spini în coroană au permis coralilor din părțile nordice și centrale (la nord de Gladstone) ale recifului să se refacă.

Acoperirea medie de corali tari în regiunea de la nord de Cooktown a crescut la 36% (de la 27% în 2021) și la 33% în partea centrală a Marii Bariere de Corali (de la 26% în 2021).

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Noua creștere a implicat în mare parte corali Acropora, care au o creștere rapidă, dar sunt vulnerabili la vânturile puternice și la cicloane. În sudul recifului, povestea a fost diferită. Între Proserpine și Gladstone, acoperirea de corali a fost de 34% – o scădere de la 38% în 2021 – în mare parte din cauza epidemiilor de stele de mare cu spini.

Dr. Paul Hardisty, director executiv al AIMS, spune că acest lucru arată cât de vulnerabil este reciful la perturbările acute și severe continue care apar mai des și sunt de durată mai lungă. Hardisty spune că frecvența crescută a evenimentelor de albire în masă reprezintă un teritoriu necunoscut pentru Marea Barieră de Corali.

În cei 36 de ani de monitorizare a stării Marii Bariere de Corali nu am mai văzut evenimente de albire atât de apropiate, spune el. Profesorul Peter Mumby, de la Laboratorul de ecologie spațială marină de la Universitatea din Queensland, a declarat că, deși raportul este încurajator și arată că reciful are rezistență, nu putem fi decât prudent și pozitiv.

Fenomenele de albire a coralilor sunt tot mai frecvente și dacă putem reduce impactul acestora prin reducerea emisiilor noastre, atunci reciful are capacitatea de rezistență pentru a răspunde în consecință, spune el.

Dr. Zoe Richards, cercetător senior la Grupul de cercetare și conservare a coralului de la Universitatea Curtin, spune că o acoperire mai mare este o veste bună, având în vedere că mii de plante și animale se bazează pe corali pentru habitat. Însă, potrivit acesteia, specia Acropora tinde să crească în ritm de creștere și descreștere.

Acest lucru înseamnă că următorul eveniment de stres termic ar putea decima cu ușurință comunitățile de corali încă o dată. Am găsit deja dovezi că fiecare episod de albire în masă duce la dispariții locale ale unor specii mai rare, astfel încât succesul pe termen scurt al unei mâini de specii de corali cu creștere rapidă ascunde întreaga poveste despre pierderile de biodiversitate, în mare parte ascunse, din Marea Barieră de Corali, de importanță internațională.