• În orele dinaintea zorilor zilei de 5 mai va avea loc vârful ploii de meteoriți Eta Aquariid 2023.
  • Aquariidele ating vârful în această noapte atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.
  • Eta Aquariidele apar atunci când Pământul trece prin urma de resturi ale cometei Halley.

În orele dinaintea zorilor zilei de 5 mai va avea loc vârful ploii de meteoriți Eta Aquariid 2023, oferind până la 120-160 de „stele căzătoare” pe oră, scrie The Indpendent.

Această rată face ca aceasta să fie una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori din ultimii ani, în ciuda faptului că luna plină din 5 mai va face mai greu de văzut o parte din meteorii mai slabi.

„O ploaie de meteoriți este ca o ploaie de ploaie normală, cu 50-60 de meteori pe oră”, a declarat Bill Cooke, șeful Biroului pentru medii de meteoriți al Nasa din cadrul Centrului Marshall Space Flight Center al agenției din Huntsville, Alabama. „O explozie este ca o furtună, cu o activitate meteorică mai mare decât cea normală așteptată. O furtună de meteoriți este ca o tornadă, unde ratele de meteoriți sunt de peste o mie pe oră”.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

Eta Aquariidele apar atunci când Pământul trece prin urma de resturi ale cometei Halley, cea mai mare parte a acesteia fiind ejectată acum mai bine de 3.000 de ani. Aceste roci spațiale ard în atmosferă, producând dungi luminoase pe cerul nopții.

Cel mai bun mod de a le observa este să găsiți un loc cu poluare luminoasă minimă și să acordați 30 de minute pentru ca vederea să se obișnuiască cu întunericul. „Ploaia de meteoriți eta Aquariid este vizibilă atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică, cu rate mai mari de vizibilitate pentru observatorii din emisfera sudică”, a scris Nasa într-o postare pe blog.

„Acest lucru se datorează localizării radiantului în constelația Vărsător. Meteoriții vor putea fi observați după miezul nopții, dar orele de vârf sunt de la 3-4 dimineața până în zori… Priviți departe de Lună și observați cerul.”

Următoarea mare ploaie de meteoriți va fi Perseidele, care va atinge vârful la mijlocul lunii august.

Citește și