• Compania Relativity Space a efectuat un test de zbor cheie al primei rachete Terran 1 imprimată în 3D.
  • În ciuda eșecului, oficialii Relativity au subliniat că imprimarea 3D ar putea face mai ieftină construcția de rachete și fabricarea de componente pentru misiuni spațiale viitoare.
  • Relativity Space își propune să lanseze racheta Terran 1, capabilă să transporte încărcături de până la 2.756 de kilograme în orbita joasă a Pământului.

Compania Relativity Space a efectuat un test de zbor cheie al primei rachete Terran 1, imprimată în 3D, însă acesta nu a fost un succes, racheta întâmpinând o anomalie la etajul superior care a împiedicat-o să ajungă pe orbită. Misiunea de testare a avut ca obiectiv studierea comportamentului propulsorului pe rampa de lansare și pe parcursul călătoriei sale în spațiu, fără a transporta încărcături sau sateliți.

Nimeni nu a încercat vreodată să lanseze pe orbită o rachetă tipărită 3D și, deși nu am reușit să ajungem până la capăt astăzi, am adunat suficiente date pentru a arăta că este posibil să zburăm cu rachete tipărite 3D”, a declarat Arwa Tizani Kelly, manager al programului tehnic de testare și lansare pentru Relativity Space, în timpul comentariului în direct al evenimentului. Reprezentanții companiei au declarat că echipele de ingineri vor analiza datele de la zbor în zilele următoare pentru a determina ce s-a întâmplat cu racheta, însă nu au oferit prea multe detalii despre anomalie.

În ciuda eșecului, oficialii Relativity au subliniat că imprimarea 3D ar putea face mai ieftină construcția de rachete și fabricarea de componente pentru misiuni spațiale viitoare. Aproximativ 85% din masa rachetei a fost imprimată 3D, iar Relativity își propune ca versiunile viitoare să fie complet reutilizabile și să conțină 95% piese tipărite 3D, scrie NBC.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Compania aerospațială Relativity Space, cu sediul în California, a întâmpinat întârzieri în lansarea inaugurală a rachetei sale Terran 1 din cauza problemelor tehnice ale propulsorului. În urma unei probleme detectate la temperatura propulsorului din a doua treaptă a rachetei, compania a fost nevoită să anuleze prima încercare de lansare din luna aceasta. De asemenea, o a doua încercare de lansare la data de 11 martie a fost anulată după ce două probleme au avut loc în ultimul moment pe rampa de lansare.

Fondată în 2015, Relativity Space are sediul în Long Beach, California și are ca obiectiv lansarea rachetei Terran 1, capabilă să transporte încărcături de până la 2.756 de kilograme în orbita joasă a Pământului. Reprezentanții companiei au afirmat că propulsoarele imprimate 3D vor oferi o soluție relativ ieftină pentru lansarea în spațiu a sateliților comerciali mici.

Citește și