• Oamenii își adaptează trăsăturile faciale în timp, pentru a se potrivi cu numele lor.
  • Adulții își schimbă trăsăturile faciale pentru a se potrivi cu numele lor.
  • Stereotipurile legate de nume devin mai evidente pe măsură ce îmbătrânim.

Numele îți poate influența modul în care arăți. Cercetătorii au descoperit că
adulții își adaptează trăsăturile faciale pentru a se potrivi cu numele lor, iar stereotipurile legate de nume devin mai evidente pe măsură ce îmbătrânim.

Cum poate numele să-mi influențeze modul în care arăt?

Vorbim de un nou studiu, care arată că aspectul feței noastre poate fi influențat de numele pe care îl purtăm, sugerând o profeție auto-împlinită. Cercetătorii de la Universitatea Reichman și de la Universitatea Ebraică din Ierusalim au descoperit că participanții au ghicit corect numele adulților pe baza fețelor lor mult mai bine decât pe baza fețelor copiilor. Aceasta sugerează că oamenii își adaptează trăsăturile faciale în timp pentru a se potrivi cu numele lor, prin modificări precum coafuri, machiaj sau expresii faciale.

Studiul a implicat și algoritmi de învățare automată care au confirmat că adulții cu același nume tind să arate mai asemănători între ei decât adulții cu nume diferite. În schimb, aceleași tendințe nu au fost observate la copii cu nume similare, ceea ce sugerează că influența socială asupra aspectului facial devine mai pronunțată pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Recomandări

CIUCĂ, LA ÎNCEPUT DE ȘCOALĂ
NATO CONDAMNĂ RUSIA
MUSK VREA STARSHIP PE MARTE
LAMAR LA SUPER BOWL
JANNIK SINNER CÂȘTIGĂ LA US OPEN
ÎNCEPE ȘCOALA

Această cercetare subliniază că așteptările sociale legate de nume pot modela aspectul unei persoane, confirmând impactul profund al stereotipurilor și al etichetelor sociale.

De asemenea, ridică întrebări despre vârsta la care începe această influență și cum se dezvoltă stereotipurile asociate cu numele în timp.

Studiul a fost realizat pe participanți israelieni vorbitori de ebraică și folosind date despre americanii caucazieni albi, așa că este încă neclar dacă aceste rezultate se aplică altor grupuri culturale și etnice.

Citește și