• Un total de 201 (27%) pacienți au raportat că nu au consumat alcool, în timp ce 356 (48%) au fost consumatori slabi și 187 (25%) au avut un consum moderat sau ridicat.
  • Analizele au fost ajustate în funcție de factorii care pot afecta structura inimii, inclusiv vârsta, sexul, obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul și bolile vasculare.
  • Studiul a folosit definiția irlandeză a unei băuturi standard (adică o unitate), care reprezintă 10 grame de alcool.

Nivelurile de consum de alcool considerate în prezent sigure de către unele țări sunt legate de dezvoltarea insuficienței cardiace, potrivit unei cercetări prezentate la Heart Failure 2022, un congres științific al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Uniunea Europeană este regiunea cu cel mai mare consum de alcool din lume. Deși este bine recunoscut faptul că consumul excesiv de alcool pe termen lung poate provoca un tip de insuficiență cardiacă numit cardiomiopatie alcoolică, dovezile provenite de la populațiile asiatice sugerează că și cantitățile mai mici pot fi dăunătoare.

„Deoarece există diferențe genetice și de mediu între populațiile asiatice și europene, acest studiu a investigat dacă există o relație similară între alcool și modificările cardiace la europenii cu risc de insuficiență cardiacă sau cu insuficiență cardiacă pre-infarct”, a declarat Dr. Wong. „Pilonul principal al tratamentului pentru acest grup este gestionarea factorilor de risc, cum ar fi alcoolul, astfel încât cunoașterea nivelurilor sigure este crucială.”

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Aceasta a fost o analiză secundară a studiului STOP-HF. Studiul a inclus 744 de adulți cu vârsta de peste 40 de ani, fie cu risc de a dezvolta insuficiență cardiacă din cauza factorilor de risc (de exemplu, hipertensiune arterială, diabet, obezitate), fie cu pre-insuficiență cardiacă (factori de risc și anomalii cardiace, dar fără simptome).

Vârsta medie a fost de 66,5 ani, iar 53% erau femei. Studiul a exclus foștii băutori și pacienții cu insuficiență cardiacă cu simptome (de exemplu, dificultăți de respirație, oboseală, capacitate redusă de a face exerciții fizice, glezne umflate). Funcția cardiacă a fost măsurată prin ecocardiografie la momentul inițial și la urmărire.

Consumul de alcool este asociat cu agravarea insuficienței pre-infactoriale

Studiul a folosit definiția irlandeză a unei băuturi standard (adică o unitate), care reprezintă 10 grame de alcool. Participanții au fost clasificați în funcție de consumul săptămânal de alcool: 1) niciunul; 2) scăzut (mai puțin de șapte unități; până la o sticlă de 750 ml de vin de 12,5% sau trei cutii și jumătate de 500 ml de bere de 4,5%); 3) moderat (7-14 unități; până la două sticle de vin de 12,5% sau șapte cutii de 500 ml de bere de 4,5%); 4) ridicat (peste 14 unități; mai mult de două sticle de vin de 12,5% sau șapte cutii de 500 ml de bere de 4,5%).

„Studiul nostru sugerează că consumul a mai mult de 70 g de alcool pe săptămână este asociat cu agravarea insuficienței pre-infarctoriale sau cu progresia spre insuficiența cardiacă simptomatică la europeni. Nu am observat niciun beneficiu al consumului redus de alcool. Rezultatele noastre indică faptul că țările ar trebui să pledeze pentru limite mai mici ale consumului de alcool în condiții de siguranță la pacienții cu insuficiență cardiacă pre-infarctorială. În Irlanda, de exemplu, cei care prezintă risc de insuficiență cardiacă sau care suferă de preinsuficiență cardiacă sunt sfătuiți să limiteze consumul săptămânal de alcool la 11 unități pentru femei și la 17 unități pentru bărbați. Această limită pentru bărbați este de peste două ori mai mare decât cantitatea pe care am constatat-o ca fiind sigură. Sunt necesare mai multe cercetări în rândul populațiilor caucaziene pentru a alinia rezultatele și a reduce mesajele contradictorii pe care le primesc în prezent medicii, pacienții și publicul”, a declarat dr. Wong.