STUDIU. Care sunt efectele rapide ale poluării asupra funcțiilor creierului. Ce se poate întâmpla în doar câteva ore

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din British Columbia și de la Universitatea din Victoria a arătat că nivelurile obișnuite ale poluării din trafic pot afecta funcțiile creierului uman în doar câteva ore.

Concluziile, publicate în revista Environmental Health, arată că doar două ore de expunere la gazele de eșapament ale motoarelor diesel determină o scădere a conectivității funcționale a creierului – o măsură a modului în care diferite zone ale creierului interacționează și comunică între ele. Studiul oferă prima dovadă la oameni, în urma unui experiment controlat, a modificării conectivității rețelelor cerebrale induse de poluarea aerului.

Timp de mai multe decenii, oamenii de știință au crezut că creierul poate fi protejat de efectele nocive ale poluării aerului”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Chris Carlsten, profesor și șef al catedrei de medicină respiratorie și titular al Catedrei de cercetare canadiană în domeniul bolilor pulmonare profesionale și de mediu la UBC. Acest studiu, care este primul de acest fel din lume, oferă dovezi noi care susțin o legătură între poluarea aerului și cogniție.”

Pentru studiu, cercetătorii au expus pentru scurt timp 25 de adulți sănătoși la gaze de eșapament diesel și la aer filtrat, în momente diferite, într-un cadru de laborator. Activitatea cerebrală a fost măsurată înainte și după fiecare expunere cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI).

Cercetătorii au analizat modificările în rețeaua de mod implicit a creierului (DMN), un set de regiuni cerebrale interconectate care joacă un rol important în memorie și gândire internă. IRMf a arătat că participanții au avut o conectivitate funcțională scăzută în regiuni răspândite ale DMN după expunerea la gazele de eșapament diesel, în comparație cu aerul filtrat.

Luați măsuri pentru a vă proteja

În mod notabil, modificările din creier au fost temporare, iar conectivitatea participanților a revenit la normal după expunere. Dr. Carlsten a speculat că efectele ar putea fi de lungă durată în cazul în care expunerea este continuă. El a spus că oamenii ar trebui să fie atenți la aerul pe care îl respiră și să ia măsuri adecvate pentru a minimiza expunerea la poluanții atmosferici potențial dăunători, cum ar fi gazele de eșapament ale mașinilor.

Știm că alterarea conectivității funcționale în DMN a fost asociată cu reducerea performanțelor cognitive și a simptomelor de depresie, așa că este îngrijorător să vedem că poluarea din trafic întrerupe aceleași rețele”, a declarat Dr. Jodie Gawryluk, profesor de psihologie la Universitatea din Victoria și primul autor al studiului. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin impactul funcțional al acestor schimbări, este posibil ca acestea să afecteze gândirea sau capacitatea de muncă a oamenilor.”

Exit mobile version