• Zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl a fost abandonată de oameni după dezastrul nuclear din 1986.
  • Regiunea găzduiește mulți câini sălbatici.
  • Câinii din zona de excludere aveau o proporție mai mare de gene legate de metabolism și repararea ADN-ului în comparație cu alte populații de câini.

Există unele dovezi care sugerează că acei câini care trăiesc în zona de excludere a Cernobîlului (CEZ) sunt în curs de evoluție rapidă din cauza condițiilor dure cu care se confruntă, scrie The Epoch Times. Un nou studiu a analizat ADN-ul câinilor care se plimbau în apropierea ruinelor centralei nucleare de la Cernobîl și a descoperit că expunerea lor la radiații nucleare ar fi putut fi motivul diferenței lor genetice față de câinii din restul lumii.

„Cred că cea mai remarcabilă părere despre studiu este că identificăm populații de câini care trăiesc în și în umbra reactorului și putem spune cine sunt acești câini doar privind profilul lor ADN. Să ne gândim la familiile care trăiesc în locuri ca lângă barele de combustibil uzat este incredibil și vorbește despre rezistența câinilor ca specie”, a declarat Elaine Ostrander, autorul studiului și genetician la Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman al NIH, pentru IFLScience.

Zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl a fost abandonată de oameni după dezastrul nuclear din 1986, iar acum regiunea găzduiește mulți câini sălbatici. Câinii care trăiesc în zona de excludere sunt expuși la niveluri ridicate de radiații, temperaturi extreme și acces limitat la hrană și apă. În acest mediu, doar cei mai puternici și mai adaptabili indivizi sunt susceptibili de a supraviețui și de a se reproduce, ceea ce duce la modificări ale genomului și populației lor în timp.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Sunt mutațiile de vină?

Coautorul lucrării, Elaine Ostrander, care este expert în genomica câinilor la Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman, a declarat pentru The New York Times că echipa caută să vadă dacă caninii „au mutații pe care le-au dobândit care le permit să trăiască și să se înmulțească cu succes în această regiune?”

Ea a mai spus că încearcă să afle cu ce provocări se confruntă câinii și „cum s-au descurcat genetic”. Noul studiu a constatat că câinii care trăiesc în zona Cernobîl abandonată au o diferență genetică distinctă în comparație cu câinii care trăiesc în altă parte, inclusiv în orașul Cernobîl din apropiere.

După cum susțin oamenii de știință, acest lucru ar putea fi rezultatul unei mutații sau chiar al evoluției care a avut loc datorită expunerii lor la radiațiile din regiune. Într-un studiu anterior similar, publicat în 2021, s-a constatat că câinii din zona de excludere aveau o proporție mai mare de gene legate de metabolism și repararea ADN-ului în comparație cu alte populații de câini, ceea ce sugerează că este posibil ca câinii să fi dezvoltat mecanisme pentru a face față efectelor. a expunerii la radiații.

Oamenii de știință au subliniat, de asemenea, că câinii care se deplasează în prezent în CEZ sunt câini care ar putea proveni de la animalele de companie ale oamenilor care trăiau anterior în zonă. „De asemenea, constatăm că cei care trăiesc în zona de excludere acum sunt probabil descendenți ai animalelor de companie de la oameni care au fugit din zonă când s-a produs explozia. Putem vedea istoria acelor animale de companie gravate în ADN-ul câinilor care trăiesc astăzi în zona de excludere”, a explicat Ostrander.

De ce sunt oamenii de știință mai sceptici?

Cu toate acestea, unii oameni de știință sunt mai sceptici cu privire la noile descoperiri cu privire la radiațiile care afectează ADN-ul populației de câini din Cernobîl. Jim Smith, care este un om de știință de mediu de la Universitatea din Portsmouth din Anglia și nu a făcut parte din studiu, dar a fost implicat în lucrări similare de zeci de ani, a spus că are îngrijorarea că oamenii ar putea interpreta „că radiația are ceva de face cu asta”, dar că „nu există nicio dovadă în acest sens”.

„Aceste studii sunt atât de grele… există o mulțime de alte lucruri în mediul natural.” În plus, animalele pot culege unele beneficii atunci când oamenii părăsesc zonele contaminate, a spus Smith pentru Science News.

Între timp, Tim Mousseau, autor al studiului și profesor de științe biologice la Universitatea din Carolina de Sud, a declarat pentru IFLScience: „Următoarea etapă a acestui studiu va implica creșterea măririi noastre la nivelul întregului genom și al arhitecturii sale”.

„Nu pot sublinia cât de revoluționar este acest lucru. Am reușit să facem acest tip de studiu pentru oameni și animale de laborator unde bugetele sunt mari. Suntem acum în stadiul în care această tehnologie poate fi aplicată la aproape orice sistem din orice loc”, a spus el. Este important de reținut că, deși câinii din zona de excludere de la Cernobîl pot fi în curs de evoluție rapidă, acest lucru nu înseamnă că aceștia prosperă sau că situația lor este ideală.

Citește și