• Un studiu major arată că timpul petrecut cu jocuri video nu afectează sănătatea sau starea de bine.
  • Studiul a fost realizat pe aproape 40.000 de jucători.
  • China a impus un set nou de reguli prin care interzic persoanelor sub 18 ani să joace jocuri video mai mult de o oră pe zi.

Miliarde de oameni din întreaga lume joacă jocuri video. Acestea ne ajută să ne relaxăm, să socializăm, să fim în competiţie, dar şi să cooperăm. Deşi au fost mereu semne de îngrijorare privind potenţialele riscuri pe care le au jocurile video asupra „gamerilor”, un prim studiu extins arată că jucătorii (şi cei apropiaţi lor) pot sta liniştiţi. 

În multe state din lume, autorităţile şi experţii s-au arătat însă îngrijoraţi de efectele negative pe care jocurile video le pot avea asupra sănătăţii mintale asupra oamenilor, fără a avea însă date clare în acest sens. Iar unele guverne au luat şi măsuri de facto. Spre exemplu, în 2021, China a impus un set nou de reguli prin care interzic persoanelor sub 18 ani să joace jocuri video mai mult de o oră pe zi, o lovitură grea pentru industria de gaming.

Cercetarea, realizată de către specialiştii de la Universitatea din Oxford, şi publicată zilele trecută în Royal Society Open Science, a analizat comportamentul direct al jucătorilor, fiind prima de acest fel. Întins pe şapte săptămâni, studiul a presupus implicarea a şapte companii majore de jocuri video. 

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
SUA LANSEAZĂ ICBM
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL

Se pare că nu contează cât timp petrece cineva în faţa jocului video (dacă nu este vorba de peste 10 ore), ci motivele pentru care joacă. Gamerii care aleg să joace din obişnuinţă simt mai puţină plăcere, indiferent de timpul petrecut în joc, mai arată studiul. În comparaţie, jucătorii cu motivaţie „mai sănătoasă” – pentru relaxare, pentru amuzament – tind să se simtă mai bine şi mai împliniţi. 

Desigur, dacă un jucător petrece prea mult – 10 ore pe zi – sau prea puţin – 10-20 minute -, atunci starea de spirit ar putea avea de suferit, cred experţii, dar, momentan, nu există cercetări asupra gamerilor „înrăiţi”.