• Studiul analizează nu doar liniile de gardă pentru ecosistemul planetar, ci include pentru prima dată măsuri de justiție”.
  • Poluarea aerului este periculoasă la nivel local și regional, în timp ce clima a depășit nivelurile nocive pentru oameni.
  • Aproximativ două treimi din Pământ nu îndeplinesc criteriile de siguranță a apei dulci, au spus oamenii de știință.

Planeta Pământ a depășit șapte din cele opt limite de siguranță stabilite științific și a intrat în zona de pericol”, nu doar pentru o planetă supraîncălzită care își pierde zonele naturale, ci și pentru bunăstarea oamenilor care trăiesc pe ea, potrivit unui nou studiu, scrie AP News.

Studiul analizează nu doar liniile de gardă pentru ecosistemul planetar, ci include pentru prima dată măsuri de justiție”, care se referă în principal la prevenirea daunelor pentru țări, etnii și sexe. Studiul realizat de grupul internațional de oameni de știință Earth Commission, publicat miercuri în revista Nature, analizează clima, poluarea aerului, contaminarea cu fosfor și azot a apei din cauza utilizării excesive a îngrășămintelor, rezervele de apă subterană, apa dulce de suprafață, mediul natural neconstruit și mediul natural și construit de om în general. Doar poluarea aerului nu a fost chiar la punctul de pericol la nivel global.

Poluarea aerului este periculoasă la nivel local și regional, în timp ce clima a depășit nivelurile nocive pentru oameni pe grupuri, dar nu a depășit cu mult limita de siguranță pentru planetă ca sistem, se arată în studiul grupului suedez.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Studiul a descoperit puncte fierbinți” ale zonelor cu probleme

Studiul a descoperit puncte fierbinți” ale zonelor cu probleme în toată Europa de Est, Asia de Sud, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, părți din Africa și o mare parte din Brazilia, Mexic, China și o parte din vestul SUA – în mare parte din cauza schimbărilor climatice. Aproximativ două treimi din Pământ nu îndeplinesc criteriile de siguranță a apei dulci, au spus oamenii de știință.

Ne aflăm într-o zonă de pericol pentru majoritatea limitelor sistemului Pământului”, a declarat coautorul studiului Kristie Ebi, profesor de climă și sănătate publică la Universitatea din Washington.

Dacă planeta Pământ ar avea parte de un control anual, similar cu un control medical al unei persoane, medicul nostru ar spune că Pământul este într-adevăr foarte bolnav în acest moment și că este bolnav în ceea ce privește multe domenii sau sisteme diferite, iar această boală afectează și oamenii care trăiesc pe Pământ”, a declarat copreședintele Comisiei, Joyeeta Gupta, profesor de mediu la Universitatea din Amsterdam, în cadrul unei conferințe de presă.

Cum își poate reveni planeta?

Planeta își poate reveni dacă se schimbă, inclusiv în ceea ce privește utilizarea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale și modul în care tratează pământul și apa, au declarat oamenii de știință. Dar ne îndreptăm în direcția greșită în ceea ce privește practic toate aceste aspecte”, a declarat autorul principal al studiului, Johan Rockstrom, director al Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic din Germania.

Aceasta este o lucrare convingătoare și provocatoare – solidă din punct de vedere științific în ceea ce privește metodologia și importantă pentru identificarea dimensiunilor în care planeta se apropie de marginea limitelor care ne-ar putea lansa în stări ireversibile”, a declarat Indy Burke, decanul Școlii de Mediu de la Yale, într-un e-mail. Ea nu a făcut parte din studiu.

Echipa de aproximativ 40 de oameni de știință a creat limite cuantificabile pentru fiecare categorie de mediu, atât pentru ceea ce este sigur pentru planetă, cât și pentru punctul în care devine dăunător pentru grupuri de oameni, ceea ce cercetătorii au numit o problemă de justiție.

Rockstrom a declarat că se gândește la aceste puncte ca la stabilirea unui gard de siguranță” în afara căruia riscurile devin mai mari, dar nu neapărat fatale. Rockstrom și alți oameni de știință au încercat în trecut acest tip de măsurare holistică a diferitelor ecosisteme interconectate ale Pământului. Marea diferență în această încercare este că oamenii de știință au analizat și nivelurile locale și regionale și au adăugat elementul de justiție.

Partea de justiție include echitatea între generațiile tinere și cele bătrâne, între diferite națiuni și chiar între diferite specii. În mod frecvent, se aplică condițiilor care dăunează mai mult oamenilor decât planetei. Un exemplu în acest sens este reprezentat de schimbările climatice.

Citește și