- Cercetătorii au intervievat proprietarii a 18.385 de câini, punându-le întrebări despre comportamentul cățelului lor, cum ar fi dacă lucrează la sarcini până le termină, dacă sunt prietenoși cu străinii sau dacă se învârt în cerc înainte de a-și face treburile.
- Dar rasa poate spune cercetătorilor unele lucruri. În general, oamenii de știință au descoperit că unele trăsături comportamentale sunt mai frecvente la anumite rase.
- Cercetătorii au descoperit că nicio trăsătură comportamentală nu era prezentă la toți câinii dintr-o rasă și nici nu lipsea de la toți, potrivit Atlantic.
Un nou studiu asupra genomului publicat în revista Science a constatat că doar rasa nu este o modalitate precisă de a prezice personalitatea prietenului dumneavoastră cu patru picioare.
Cercetătorii au intervievat proprietarii a 18.385 de câini, punându-le întrebări despre comportamentul cățelului lor, cum ar fi dacă lucrează la sarcini până le termină, dacă sunt prietenoși cu străinii sau dacă se învârt în cerc înainte de a-și face treburile.
De asemenea, aceștia au secvențiat ADN-ul a 2.155 de câini de rasă pură și mixtă și l-au comparat cu rezultatele sondajului, scrie Smithsonian Magazine.
Cercetătorii au descoperit că rasa explică doar aproximativ 9% din variația comportamentului unui câine individual.
„Este un progres major în modul în care ne gândim la comportamentul câinilor”, a declarat pentru David Grimm de la Science Elaine Ostrander, un expert în genetica canină de la Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman din SUA, care nu a fost implicat în acest studiu. „Nicio rasă nu deține o anumită trăsătură”.
Este posibil să fi auzit stereotipuri despre anumite rase – unele, cum ar fi labradorii, sunt mai adorabile, în timp ce altele, cum ar fi chiuahua, sunt mai agresive.
„Orice dresor de câini bun vă va spune că aceste stereotipuri sunt un dezastru”, spune Marc Bekoff, expert în comportamentul câinilor de la Universitatea Colorado din Boulder, pentru Katherine J. Wu de la Atlantic. „Rasele nu au personalități. Indivizii au”.
Ce ne poate spune rasa câinelui
În general, oamenii de știință au descoperit că unele trăsături comportamentale sunt mai frecvente la anumite rase. De exemplu, Border collie par a fi mai pregătiți să răspundă la indicațiile oamenilor decât alte rase.
„Am descoperit lucruri precum că pointerii germani cu părul scurt erau puțin mai predispuși să arate cu degetul, sau că golden retrieverii erau puțin mai predispuși să recupereze, sau câinii husky erau mai predispuși să urle, decât populația generală de câini”, a declarat pentru James Gorman de la New York Times, Kathryn Lord, cercetător la Școala de Medicină Chan a Universității din Massachusetts și autor al lucrării.
Cercetătorii au descoperit că nicio trăsătură comportamentală nu era prezentă la toți câinii dintr-o rasă și nici nu lipsea de la toți, potrivit Atlantic.
Cu alte cuvinte, deși este mai probabil ca unele comportamente să apară la anumite rase, rasa singură nu poate prezice dispoziția unui anumit câine. În schimb, personalitatea este modelată de o combinație de factori, inclusiv de mediul în care trăiește un câine.
„Genetica contează, dar genetica este un ghiont într-o anumită direcție. Nu este un destin”, a declarat pentru Becky Sullivan de la NPR Evan MacLean, directorul Centrului de Cogniție Canină din Arizona de la Universitatea din Arizona, care nu a fost implicat în cercetare. „Știm acest lucru de mult timp în cadrul studiilor pe oameni, iar această lucrare sugerează cu adevărat că același lucru este valabil și pentru câini”.