- Raportul publicat în revista științifică Joule a constatat că solul lunar conține compuși activi care ar putea fi utilizați, împreună cu lumina solară și dioxidul de carbon, pentru a produce apă, oxigen și combustibil pentru a susține viața pe o bază lunară și pentru a permite explorarea ulterioară a spațiului.
- Anterior, oamenii de știință au propus strategii de supraviețuire extraterestră, dar majoritatea necesită surse de energie de pe Pământ.
- De data aceasta, însă, Dr. Yao și colegii săi speră să profite de cele două resurse cele mai abundente de pe Lună: radiația solară și solul, reducând la minimum ceea ce trebuie transportat în spațiu.
Solul lunar poate transforma dioxidul de carbon în oxigen, ceea ce ridică posibilitatea ca acesta să poată fi folosit pentru a susține viața umană în spațiu, potrivit unui studiu.
Advertisment
Raportul publicat în revista științifică Joule a constatat că solul lunar conține compuși activi care ar putea fi utilizați, împreună cu lumina solară și dioxidul de carbon, pentru a produce apă, oxigen și combustibil pentru a susține viața pe o bază lunară și pentru a permite explorarea ulterioară a spațiului, scrie The Independent.
„Strategia noastră oferă un scenariu pentru un mediu de viață extraterestru sustenabil și accesibil”, a declarat Yingfang Yao, cercetător în domeniul materialelor de la Universitatea Nanjing din China și autor principal al raportului.
Recomandări
„Dacă dorim să realizăm explorarea pe scară largă a lumii extraterestre, va trebui să ne gândim la modalități de a reduce sarcina utilă, ceea ce înseamnă să ne bazăm pe cât mai puține provizii de pe Pământ și să folosim în schimb resurse extraterestre”.
De ce este important acest studiu
Anterior, oamenii de știință au propus strategii de supraviețuire extraterestră, dar majoritatea necesită surse de energie de pe Pământ.
De exemplu, deși roverul marțian Perseverance al Nasa a transportat un instrument care poate folosi dioxidul de carbon din atmosfera planetei pentru a produce oxigen, vehiculul a fost alimentat de o baterie nucleară.
De data aceasta, însă, Dr. Yao și colegii săi speră să profite de cele două resurse cele mai abundente de pe Lună: radiația solară și solul, reducând la minimum ceea ce trebuie transportat în spațiu.
Echipa de oameni de știință a analizat solul lunar adus de nava spațială chineză Chang’E-5 și a descoperit că acesta conținea substanțe bogate în fier și titan. Acum, ei speră să proiecteze un sistem de „fotosinteză extraterestră” care va folosi solul lunar pentru a electroliza apa.
Dioxidul de carbon expirat de astronauți va fi, de asemenea, colectat și combinat cu hidrogenul rezultat în urma electrolizei apei. Procesul va produce hidrocarburi, cum ar fi metanul, care ar putea fi folosite ca și combustibil, potrivit oamenilor de știință, ajutând la susținerea vieții umane pe Lună într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor.
Echipa speră să testeze sistemul în spațiu în cadrul viitoarelor misiuni lunare ale Chinei.
„Având în vedere efortul semnificativ desfășurat pentru explorarea spațiului cosmic de adâncime cu echipaj uman, este de mare importanță tehnologică și interes științific să se dezvolte sistemul de susținere a vieții lunare pentru explorarea pe termen lung”, au declarat autorii raportului în rezumatul acestuia. „Utilizarea surselor in situ lunare oferă o mare oportunitate de a furniza baza materială a suportului de viață pentru locuirea și călătoria pe Lună”.