• O nouă metodă de stimulare electrică a ochiului a demonstrat că ameliorează simptomele depresiei.
  • Descoperirile, publicate recent în revistele „Brain Stimulation” și „Annals of the New York Academy of Sciences”, ar putea conduce la metode alternative de tratare a bolilor neuropsihiatrice, cum ar fi demența și depresia.
  • Această nouă tehnică de stimulare a suprafeței corneei ochiului poate fi non-invazivă și poate avea efecte „remarcabile” asemănătoare cu cele antidepresive, reducând hormonii de stres, au declarat oamenii de știință.

O nouă metodă de stimulare electrică a ochiului a demonstrat că ameliorează simptomele depresiei și îmbunătățește funcția cognitivă, potrivit unei noi cercetări, citată de Independent.

Descoperirile, publicate recent în revistele „Brain Stimulation” și „Annals of the New York Academy of Sciences”, ar putea conduce la metode alternative de tratare a bolilor neuropsihiatrice, cum ar fi demența și depresia.

Studii anterioare au arătat că stimularea cerebrală a cortexului prefrontal din creierul animalelor ar putea ameliora simptomele depresive și îmbunătăți funcția de memorie.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cu toate acestea, astfel de tehnici invazive necesită intervenții chirurgicale pentru implantarea de electrozi în interiorul creierului, care pot provoca efecte secundare semnificative precum infecții și alte complicații postoperatorii, au subliniat cercetătorii.

Însă, această nouă tehnică de stimulare a suprafeței corneei ochiului poate fi non-invazivă și poate avea efecte „remarcabile” asemănătoare cu cele antidepresive, reducând hormonii de stres, au declarat oamenii de știință, inclusiv cei de la Universitatea din Hong Kong (HKUMed) și City University of Hong Kong (CityU).

Stimularea electrică a îmbunătățit performanța memoriei

Cercetătorii au declarat că metoda de stimulare non-invazivă la șoareci a îmbunătățit, în mod drastic, performanța memoriei și a redus depozitele de beta-amiloid din hipocampus, una dintre caracteristicile bolii Alzheimer.

„Constatările generale sugerează un posibil mecanism de neuroplasticitate a efectelor de tip antidepresiv ale TES [stimularea electrică transcorneală]”, au scris oamenii de știință într-unul dintre studii, citat de Independent.

Leanne Chan Lai-hang, co-autor al studiului, a subliniat că ar fi „un progres științific major” dacă TES, o metodă non-invazivă dezvoltată inițial pentru tratarea bolilor oculare, ar putea fi aplicată pentru tratarea afecțiunilor neuropsihice.

„Aceste rezultate ale cercetării deschid calea către noi oportunități terapeutice pentru a dezvolta un tratament nou pentru pacienții care suferă de depresie și demență rezistente la tratament. Cu toate acestea, trebuie efectuate studii clinice pentru a valida eficacitatea și siguranța”, a declarat un alt coautor al studiului, Dr. Chan Ying-shing.