• Riscurile în turismul de aventură și în cel bazat pe natură sunt diferite acum, ele necesită o monitorizare constantă, spune Christina Beckmann, expert în climă.
  • În unele zone, cum ar fi nordul Spaniei, rafterii au avut de suferit din cauza precipitațiilor scăzute.
  • Între timp, crevasele se lărgesc, spune Sherpa, până la punctul în care unele nu mai pot fi traversate.

Schimbările climatice fac ca turismul de aventură să devină mai dificil și uneori mai riscant, au declarat pentru BBC organismele din industria turismului, operatorii de turism și experții. Căderile de stânci de pe unele trasee de drumeții alpine din această vară, incendiile de vegetație care au amenințat campingurile din sudul Europei și din SUA, precum și alunecările de teren și inundațiile care au afectat râurile de rafting din America de Sud, toate acestea pot fi considerate ca fiind efecte ale schimbărilor climatice, susțin aceștia.

Sectorul turismului este din ce în ce mai mult pus în dificultate de fenomenele meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice, spune Dirk Glaesser, director pentru dezvoltare durabilă în cadrul Organizației Mondiale a Turismului a Națiunilor Unite (OMT).

Riscurile în turismul de aventură și în cel bazat pe natură sunt diferite acum, ele necesită o monitorizare constantă, spune Christina Beckmann, expert în climă în cadrul Adventure Travel Trade Association (ATTA), printre ai cărei membri se numără 1.000 de consilii naționale de turism și 33.000 de persoane fizice.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Impactul schimbărilor climatice înseamnă că trebuie să fim mai deschiși pentru a răspunde la schimbări și să ne revizuim în permanență evaluările de risc.

Căderi de pietre și gheață

Ghizii spun că prăbușirile de stânci cauzate de topirea rapidă a gheții – care, în caz contrar, menține rocile și bolovanii stabili – reprezintă cel mai mare risc pentru turismul montan. Multe locuri au devenit acum zone interzise, în principal din cauza căderilor de pietre și a prăbușirii ghețarilor care le-au destabilizat, spune Jean-Claude Razel, un ghid montan care predă, de asemenea, tranziția ecologică la prestigioasa universitate franceză ESCP. Iarna ninge mai puțin în aceste zile, iar zăpada și gheața, oricare ar fi ele, se topesc rapid”.

Mai multe trasee din Alpi au fost suspendate de ghizi în această vară din cauza căderilor frecvente de pietre, în timp ce prăbușirea unui ghețar în regiunea Dolomite din Alpii italieni a ucis 11 excursioniști în iulie. În august, un primar francez a declarat că alpiniștii de pe Mont Blanc ar trebui să plătească un depozit pentru a acoperi costurile de salvare și eventualele costuri de înmormântare.

Președintele Asociației ghizilor montani din Nepal, Ang Norbu Sherpa, spune că schimbările au loc mult mai repede decât se așteptau el și alți ghizi profesioniști. Acum vedeți un pârâu curgând în tabăra II de pe Everest. Rocile sunt expuse peste tot și cad peste tot, spune el.

El adaugă că crestele de gheață la suprafața unui ghețar – sunt tot mai des văzute atârnând precar deasupra traseelor alpiniștilor în Himalaya și în Alpi. Între timp, crevasele se lărgesc, spune Sherpa, până la punctul în care unele nu mai pot fi traversate.

Incendii în taberele de rulote

Incendiile de vegetație au dus la evacuarea a sute de rulote în Grecia, Franța, Spania și California în timpul valului de căldură din această vară – evidențiind o problemă nu doar pentru turiștii de aventură, ci pentru orice rulote care dorește să se apropie de natură.

Numărul unor astfel de incidente a crescut în ultimii ani, iar acum va deveni mai frecvent”, spune Victor Resco de Dios, profesor de incendii de pădure și schimbări globale la Universitatea din Lleida, Spania.
Profesorul Resco a fost coautorul unui studiu realizat anul trecut care a numărat 473 de decese cauzate de incendii de vegetație în Europa între 2008 și 2021 – iar un sfert dintre victime au fost turiști.

Într-un incident din 2018, 103 persoane au murit în Mati, un sat de coastă din Grecia. Acesta era vulnerabil pentru că era parțial înconjurat de pădure, la fel ca multe alte locuri populare printre turiști, spune profesorul Resco. Așadar, aceste zone trebuie să elaboreze și să pună în aplicare planuri de minimizare a riscurilor și să facă rute de evacuare, pentru a se asigura că nu devin capcane pentru șoareci.

Apele tulburi

Oamenii de știință au avertizat că alunecările de teren vor deveni mai frecvente în multe regiuni montane, din cauza schimbării tiparelor de precipitații, iar ghizii de rafting spun că acest lucru se întâmplă deja.

Alunecările de teren prezintă riscuri evidente pentru cei care practică raftingul pe râurile de munte și, potrivit lui Alejandro Buzzo, un membru venezuelean al consiliului de administrație al Federației Mondiale de Rafting, acestea fac ca unele râuri să fie greu de navigat. Acest lucru face ca râurile să-și schimbe cursul, cu adâncime mică, ceea ce face ca raftingul să fie aproape imposibil, spune el.

Impactul schimbărilor climatice poate fi resimțit și în zonele care nu sunt muntoase, spune Buzzo, unde precipitațiile intense pot provoca inundații anormale.

Orinoco, cel mai lat râu din lume, a crescut cu 18 metri în urmă cu doi ani, ceea ce a dus la dispariția unor insule mici și la crearea altora noi, spune el. Mi-am pierdut propriul loc de campare pentru rafteri, care era o mică insulă, și a fost măturat de râu.

În unele zone, cum ar fi nordul Spaniei, rafterii au avut de suferit din cauza precipitațiilor scăzute. Fermin Larrea, un ghid care conduce excursii de rafting pe râul Gállego, spune că debitul de apă este acum adesea doar jumătate din ceea ce este necesar și că perioadele de debit scăzut au devenit mai lungi.