• Infecția cu noua variantă Omicron ar stimula imunitatea la varianta Delta.
  • Neutralizarea Omicron a crescut de 14 în două săptămâni.
  • Conform studiilor, infectarea cu Omicron ar face mai puțin probabilă reinfectarea cu Delta.

Cercetările efectuate de oamenii de știință sud-africani sugerează că Omicron ar putea înlocui varianta Delta a coronavirusului deoarece infecția cu noua variantă stimulează imunitatea la cea mai veche.

Studiul a acoperit doar un grup mic de persoane, dar a arătat că persoanele care au fost infectate cu Omicron, în special cele care au fost vaccinate, au dezvoltat o imunitate sporită față de varianta Delta. La analiză au participat 33 de persoane vaccinate și nevaccinate care au fost infectate cu varianta Omicron în Africa de Sud.

În timp ce autorii studiului au constatat că neutralizarea Omicron a crescut de 14 ori în cele 14 zile de la înrolare, au descoperit că a existat o creștere de 4,4 ori a neutralizării variantei Delta. „Creșterea neutralizării variantei Delta la persoanele infectate cu Omicron poate avea ca rezultat o capacitate redusă a variantei Delta de a reinfecta aceste persoane”, au declarat oamenii de știință care au realizat studiul.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Rezultatele studiului sunt „în concordanță cu faptul că Omicronul deplasează varianta Delta deoarece poate declanșa o imunitate care neutralizează Delta, făcând mai puțin probabilă reinfectarea cu Delta”, au spus aceștia. Potrivit cercetătorilor, implicațiile acestei schimbări ar depinde de faptul dacă Omicron este sau nu mai puțin patogen în comparație cu Delta. „Dacă este așa, atunci incidența bolii grave COVID-19 ar fi redusă, iar infecția s-ar putea deplasa pentru a deveni mai puțin perturbatoare pentru indivizi și societate”.

Alex Sigal, profesor la Africa Health Research Institute din Africa de Sud, a declarat luni pe Twitter că, dacă Omicron este mai puțin patogen, așa cum părea să fie din experiența sud-africană, acest lucru va ajuta la eliminarea lui Delta.

Potrivit unui studiu anterior din Africa de Sud, există un risc redus de spitalizare și de boli grave la persoanele infectate cu Omicron în comparație cu varianta Delta, deși autorii spun că o parte din acest lucru se datorează probabil imunității ridicate a populației. Varianta Omicron, detectată pentru prima dată în Africa de Sud și în Hong Kong în noiembrie, s-a răspândit de atunci în întreaga lume și amenință să copleșească spitalele din unele țări.