• Eddie Templeton, un vânător amator, a descoperit un colț intact de mamut columbian în Mississippi.
  • Este prima descoperire de acest fel în regiune, oferind o nouă perspectivă asupra epocii glaciare.
  • Descoperirea a fost confirmată de un expert în paleontologie.

Vânătorul amator de fosile Eddie Templeton a făcut câteva descoperiri uimitoare de mamifere dispărute, inclusiv o mandibulă de mastodon, numeroase oase dintr-o specie de armadillo uriaș și chiar un os de picior de pisică cu dinți de sabie, scrie CNN. Dar ultima sa descoperire poate fi cea mai neașteptată.

Templeton trecea printr-un pârâu din județul Madison, pe 3 august, când a dat peste un colț uriaș parțial expus de pe malul de noroi. Condițiile nu erau grozave pentru vânătoarea de fosile, a spus el – apa fusese blocată să se scurgă în aval și nu existau bare de pietriș expuse – așa că nu anticipase că va face o descoperire de o importanță deosebită în acea zi. Întâlnirea colțului de 2,1 metri lungime, care s-a dovedit a fi complet intact și împărtășirea lui cu George Phillips, curatorul de paleontologie la Muzeul de Științe Naturale din Mississippi, a dovedit că se înșela.

Phillips a confirmat că acel colț aparținea unui mamut columbian, o rudă îndepărtată a mamutului lânos. Mamuții colombiani au trăit la sfârșitul epocii pleistocenului , făcând fosila între aproximativ 11.700 și 75.000 de ani, a spus Phillips.

Recomandări

23 DE ANI DE LA 9/11
A.I. ANALIZEAZĂ DEBATE-UL
TUNELURILE GROAZEI
E OFICIAL!
DIRECȚIA MALL
HARRIS VS. TRUMP

A fost emoționant să găsesc o bucată mare de colț, cu siguranță. Dar a fost deosebit de interesant că era cea a unui mamut”, a declarat Templeton pentru CNN. „După ce geologii au ajuns acolo și am început să-l descoperim și am realizat că era întregul colț, de la vârf la bază, a fost și mai interesant. Așa că lucrurile s-au îmbunătățit pe măsură ce ziua a trecut.”

Înainte de descoperirea lui Templeton, în Mississippi fuseseră dezgropați doar dinții izolați ai mamutului columbian, ceea ce făcea din acesta o primă descoperire de acest fel pentru regiune și oferind o „fereastră rară” către mamiferele gigantice din epoca glaciară care cutreierau odată zona, conform unui comunicat al  Departamentului de Calitatea Mediului din Mississippi .

Descoperirea mamuților din Mississippi

În timp ce masivul mamut columbian – care  cântărea peste 10 tone și putea crește până la 4 metri înălțime – trăia în America de Nord alături de mastodon, dieta sa consta în mare parte din ierburi găsite în diverse pășuni, care erau rar întâlnite.

„Pentru fiecare, să zicem, 25 de fragmente sau dinți întregi de mastodont american, găsim poate un dinte de mamut în cel mai bun caz. Deci, mamuții sunt proporțional rari, nu doar în ceea ce privește mastodontii, ci și orice altceva”, a spus Phillips.

Când Templeton a dat prima dată peste colțul uriaș, a presupus că era de la un mastodon, după ce a găsit mai multe rămășițe ale creaturii în vânătoarea sa anterioară. După ce muzeul local și biroul de geologie de stat l-au ajutat să dezgroape rămășițele masive, Templeton a început să se gândească mai bine, în principal din cauza curbei revelatoare a fosilei.

Colții mamutului columbian sunt atât de curbați încât doi ar putea face aproape un cerc complet, în timp ce colții mastodoților obișnuiți nu se curbează atât de mult, a spus Phillips. Muzeul are numeroase fragmente de dinți și chiar mai mulți dinți completi de la mamut – pot exista chiar câteva fragmente de colți de la mamiferul gigant care nu pot fi distinse de mastodon fără a avea restul colțului.

„Am rămas cu gura deschisă când am văzut poza”, a spus Phillips. „M-am gândit: „OK, bine, cool, un colț. Stai o secundă… e atât de curbat. Acesta este un colț de mamut!”

În timp ce au descoperit fosila, oamenii de știință au acoperit simultan bucățile expuse cu ipsos pentru a menține fosila protejată în timpul extracției. Colții au crescut în inele, similar cu modul în care cresc copacii, a spus Templeton, ceea ce face ca fosilele să se fragmenteze mai mult odată ce se usucă după ce au fost luate din depozitele umede unde se găsesc.

Colțul – care cântărea 272 de kilograme cu jacheta de ipsos – se află în prezent la muzeu, unde experții îl vor monitoriza îndeaproape în timp ce se usucă și apoi îl vor trata cu un material coeziv pentru conservare. Oamenii de știință vor trebui, de asemenea, să remonteze fosila fragilă, care s-a rupt în două bucăți în timpul transportului. Phillips a spus că speră să aibă coltul expus la timp pentru Fossil Road Show anual al muzeului, în prima săptămână a lunii martie a anului viitor.

„Cred că majoritatea oamenilor sunt curioși în legătură cu trecutul, iar această megafaună care a existat în timpul erei glaciare îi fascinează pe oameni”, a spus Templeton. „Sunt sigur că au fost găsite bucăți de colți de mamut în Mississippi, dar probabil că nu au fost identificate în mod pozitiv ca mamuți doar pentru că sunt fragmente. Dar acesta este primul colț de mamut complet găsit în Mississippi. Și așa e destul de mișto.”

Citește și