• Astronomii le-au văzut după 25 de ani de observații, folosind șase dintre cele mai sensibile radiotelescoape.
  • Se crede că acestea provin de la perechile de găuri negre supermasive găsite în centrul galaxiilor.
  • Acestea pot fi văzute ca niște urme lăsate în urmă atunci când stelele, planetele se deplasează.

Au fost observate pentru prima dată unde gravitaționale de frecvență foarte joasă care ar putea dezvălui secrete despre formarea universului. Astronomii le-au văzut după 25 de ani de observații, folosind șase dintre cele mai sensibile radiotelescoape din lume, relatează Sky News.

Se crede că acestea provin de la perechile de găuri negre supermasive găsite în centrul galaxiilor. Experții de la Universitatea din Manchester, care au fost implicați în această descoperire, au declarat că aceasta ar putea, de asemenea, să conțină răspunsuri despre galaxiile individuale care populează universul – inclusiv Calea Lactee.

Dr. Michael Keith, lector la Centrul de astrofizică Jodrell Bank al universității, a descris descoperirile ca fiind începutul unei noi călătorii în univers pentru a dezvălui unele dintre misterele sale nerezolvate”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ce sunt undele gravitaționale?

Acestea sunt unde în spațiu produse atunci când două obiecte orbitează unul în jurul celuilalt – în acest caz, perechi de găuri negre supermasive, care au o masă de sute de milioane de ori mai mare decât cea a soarelui nostru.

Acestea pot fi văzute ca niște urme lăsate în urmă atunci când stelele, planetele se deplasează, care pot fi apoi studiate pentru a ajuta la conturarea unei imagini a modului în care s-a format universul. Undele de frecvență foarte joasă, cum ar fi cele cauzate de găurile negre supermasive, au lungimi de undă mari și frecvențe extrem de slabe, ceea ce le face greu de detectat.

De aceea, o echipă de astronomi de la European Pulsar Timing Array, împreună cu colegi din India și Japonia, a avut nevoie de un sfert de secol pentru a le observa. De asemenea, a fost nevoie de telescoape extrem de sensibile – iar cele șase telescoape folosite sunt situate în întreaga lume, inclusiv în Olanda, Germania, India și la Centrul Jodrell Bank din Manchester.

Cum au fost observate undele?

Astronomii și fizicienii au observat o serie de pulsari, care sunt stele neutronice care emit unde radio.

Împreună, pulsarii aleși – care se întindeau de-a lungul Căii Lactee – au format un detector de unde gravitaționale de mărimea unei galaxii suficient de puternic pentru a le găsi la unde ultra-joase.

Profesorul Alberto Vecchio, șeful departamentului de astrofizică și cercetare spațială de la Universitatea din Birmingham, a declarat că acesta reprezintă „standardul de aur în fizică”.

Următorul pas este extinderea datelor colectate în timpul experimentului, exploatând o serie de peste 100 de pulsari, în loc de cei 25 folosiți de această dată. De asemenea, va însemna mai mult decât dublarea numărului de telescoape utilizate, cu până la 13 în etapa următoare.

Citește și